Обележено више од осам деценија битке у Јошаници

Друштво

Полагањем венаца на споменик палим борцима и минутом ћутања у недељу 27. новембра, обележена је годишњица Јошаничке битке. Обележавању су поред чланова СУБНОР-a Сокобања, присуствовали представници СУБНОР Србија, шефица Кабинета председника општине Оливера Денић, помоћник председник општине за инвестиције Бојан Стојичић, Општински одбор СПС Сокобања, и СУБНОР-а – Алексинац.

Славољуб Јовановић, председник СУБНОР Сокобања каже да је 27. новембра 1941. године Озренски партизански одред у Јошаници водио једну епску и трагичну борбу.

− Епску јер је борба у жељи да се сачува слобода и савлада зло фашизма била обојена емоцијама а трагична зато што је одред десеткован и годину, две дана му је требало да се опорави. СУБНОР Сокобања се труди да уз помоћ локалне самоуправе са свим осталим патриотским удружењима и партијским организацијама обележи овакве датуме достојно и принципијелно како наши преци  и заслужују − рекао је Јовановић.

Венце је на споменик палим борцима положио и Академик Жељко Зиројевић потпредседник СУБНОР Србија, истакавши да ова организација као антифашистичка, патриотска и од значаја за нашу земљу, чува успомену и негује сећање на пале борце широм наше земље.

− Сећамо се бораца Озренског партизанског одреда који су 27. новембра пре више од осам деценија положили своје животе у неравноправној борби против највећег зла српског народа а то су били љотићевци, сарадници окупатора односно немачких фашиста. На месту где је командант одреда и најближи сарадник комесара Алексе Маркишића, Димитрије Драговић, партизан који је из Црне Горе дошао у Сокобању и радио као учитељ,  са својим саборцима и друговима положио овде живот за слободу − рекао је Зиројевић.

Обележавању важних датума из историје сокобањског краја увек присуствују и чланови Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Сокобања.

− И данас смо ту да обележимо овај значајан датум. Подизањем споменика у знак захвалности борцима и патриотама ми смо сачували сећање на њих и из тог разлога сваке године обележавамо ове датуме. Циљ нам је да отргнемо ову борбу од заборава управо из захвалности према великом броју људи који су овде дали свој живот за слободу свог народа − истиче Снежана Радовановић, председница ОО СПС Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − nine =