Обележена општинска слава – Света Тројица

Друштво

Грађани Сокобање јуче су свечано обележили Свету Тројицу, која је уједно и крсна слава општине Сокобања. У јутарњим часовима у храму Светог Преображења Господњег свештенство сокобањске цркве служило је свечану литургију. Након тога славска поворка, која је ове године била нешто бројнија него уобичајено, пронела је литије центром града до зграде општине Сокобања.

Сечење славског колача обављено је у холу општине. Домаћини славе у име локалне самоуправе су били председник Скупштине општине Драгољуб Јевтић и заменик председника општине Владимир Миловановић.

О верском значају празника Света Тројица присутнима је говорио старешина храма Светог Преображења свештеник Вања Ковачевић, пожелевши грађанству да Сокобања не буде препознатљива као најстарија бања у Србији, већ и као савремена туристичка дестинација која ће бити понос садашњим житељима и њиховим поколењима.

Света Тројица, у народу познатија и као Духови, представља силазак Духа Светога на апостоле и на тај дан се под у храмовима покрива травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + fourteen =