Обележена годишњица Јошаничке битке

Друштво

Полагањем венаца на споменик палим борцима, минутом ћутања и пригодном речју јуче је обележена годишњица Јошаничке битке. Обележавању су присуствовали представници СУБНОР-а Сокобања, локалане самоуправе, Организације резервних Војних старешина и Општинског одбора Социјалистичке партије Сокобања.

Пре 82 године 27. новембра 1941. године у Јошаници, поред Сокобање, сукобили су се партизани са љотићевцима и недићевцима. Недићевци су убили тридесетак партизана. Командант одреда Димитрије Драговић, учитељ, познати револуционар родом из села Ћуриоца  код Даниловграда убио се да не би пао непријатељу у руке. Једанаест партизана је заробљено.

Славољуб Јовановић председник СУБНОР-а Сокобања каже да је и ове, као и претходних година обележен овај датум значајан за сокобањски крај а и шире.

− У борби против фашиста и домаћих издајника Озренски партизански одред је тада био готово преполовљен. Ми ми смо дужни да то не заборавимо и обележавамо овај датум како због њих и нас тако и потомака, да се не би то страдање заборавило и посебно да се не би поновило − истакао је Јовановић.

Снежана Радовановић председница Општинског одбора СПС Сокобања, каже да овај општински одбор баштини традицију значајних датума у историји нашег народа и тако их чувају од заборава.

− Данас смо овде да се поклонимо сенима палих бораца. Вечна им слава и вечно хвала за све оно што данас имамо. Не смемо да заборавимо борце који су дали своје животе за наше боље данас односно за наше боље сутра и наше потомке − истакла је Радовановић.

 

 

 

 

1 thoughts on “Обележена годишњица Јошаничке битке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 1 =