Обележен Дан устанка у Другом светском рату

Друштво

СУБНОР Сокобања, уз подршку општине Сокобања, обележио је Дан устанка у Другом светском рату полагањем венаца код спомен-обележја преко пута Озрен баште. Положени су венци уз минут ћутања у част оних који су свој живот дали за слободу.

Aperture: 4
Camera: NIKON D7000
Iso: 720
Orientation: 1

− На данашњи дан 1941. године је пукла прва пушка у Белој Цркви од стране Жикице Јовановића Шпанца. То је била искра слободарства јер без слободе нема живота, нема достојанства. Убрзо је устанак почео широм Србије и тадашње Југославије. Сокобањски партизански одред је формиран убрзо, после неколико недеља, и он је све време рата дејствовао на овим просторима до коначног ослобођења 9. односно 15. маја − казао је др Славољуб Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања и захвалио локалној самоуправи која подржава рад сокобањског СУБНОР-а и обележавање значајних датума у историји Сокобање.

Он је додао да је, због ситуације са вирусом ковид 19, обележавање Дана устанка било са мањим бројем људи и уз поштовање свих мера заштите.

Са неколико речи присутнима се обратила и Снежана Радовановић, председница ОО СПС у Сокобањи.

− Данас обележавамо 79 година ослобођења од фашизма. Социјалистичка партија Сокобање учествује у свим оваквим активностима и манифестацијама, пре свега да одамо почаст за све који су дали свој живот за слободу ове земље и на које треба увек да се сетимо и отргемо их од заборава − рекла је Снежана Радовановић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − six =