Обележен Дан победе над фашизмом: Култура сећања на претке важна за потомке

Друштво

Полагањем венаца на споменик Палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора у Сокобањи данас је обележен Дан победе над фашизмом. Венце су положили представници СУБНОР-а Сокобање, локалне самоуправе, ОРВС-а, Социјалистичке партије Србије и народна посланица Оливера Денић.

Да се предака који су часно страдали за слободу земље треба сећати високо подигнутог чела, да треба неговати културу сећања на њих како бисмо сачували свој идентитет, као и то да смо кроз историју увек били на правој страни, само су неке од порука које су данас изговорене пред спомеником Палим борцима поред Основне школе „Митрополит Михаило”.

Имајући у виду жртву наших предака морамо наставити да чувамо слободу, каже за наш медиј др Слободан Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања, истичући значај обележавања оваквих догађаја.

– Пре свега хвала што нас у стопу пратите и бележите ово јер да вас нема то као да се није ни десило. Као и сваке године до сада трудимо се да као СУБНОР који је наследник те наше културе сећања, баштини ту културу сећања уз помоћ локалне самоуправе и свих других организација ОРВС-а, Социјалистичке партије Србије и других грађана. То ради онако како треба и како доликује нашим прецима, како су они заслужили јер су они све то радили својим срцем, својим телом и својим животима јер друго нису имали. Са поносом морамо да се сећамо њих и високо дигнутог чела да ту слободу доградимо, да чувамо, изградимо ову земљу још више и још боље на дику и понос наших потомака – рекао је Јовановић.

СУБНОР Сокобања одаје почаст свим нашим страдалим херојима негујући културу сећања на њих, а то је управо један од најважнијих задатака наше земље, поручила је народна посланица Оливера Денић. Она је истакла да је то важно зарад наше слободе која нема цену и зарад нашег бољег сутра.

– Уколико не познајемо нашу историју, ми не можемо ни суштински да познајемо себе, а познавајући историју, културу и традицију ми негујемо наш национални идентитет који је можда један од најважнијих елемената у борби за сопствене интересе, за интегритет, за идентитет наше земље и наравно суверенитет. Посебно се то сада осећа у овим тешким временима у којима се цео свет налази и главни задатак Владе Републике Србије јесте да очува мир и стабилност наше земље и све то за корист и добробит наших грађана како они не би осетили велике последице и како би смо сви заједно из целе ове кризе изашли са што мање штетних последица – истакла је Денић и позвала локалну самоуправу, институције, организације и грађане да се у оваквим активностима укључе у што већем броју.

По речима председнице ОО СПС Снежане Радовановић, Дан победе над фашизмом је велики дан за све нас у свету, за нашу Србију, а пре свега за нашу Сокобању. Она је уз цвеће на споменик Палим борцима оставила и поруку „Увек на правој страни”.

– И увек смо били на правој страни историје тако и овог пута. Да бисмо могли да пренесемо поруке и неговање традиција и тековина револуције, наравно ослободилачког рата, морамо да имамо децу овде, морамо да имамо потомке, морамо да држимо историјски час. То је нешто што треба да знају деца, због чега је било, како је било, колико жртава је било и ми смо у обавези да им то пренесемо. Социјалистичка партија као наследник Савеза комуниста је увек учествовала у оваквим манифестацијама, подизала споменике, одржавала, радила на евиденцији и на свему томе и увек указивала поштовање и велику захвалност жртвама наших ратова – рекла је Радовановићева.

Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 9. мај 1945. године када је окончан Други светски рат у Европи безусловном капитулацијом Немачке. Капитулацију је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, док су потписници са друге стране били маршал Георгиј Жуков у име СССР-а и британски ваздухопловни генерал Артур Тедер у име западних савезника. Према неким проценама у рату у којем је учествовала 61 држава било је између 50 и 80 милиона погинулих, док су више од половина били цивили (између 38 и 55 милиона). У Југославији је страдало 1.706.000 људи, међу њима 300 хиљада бораца, подаци су које је својевремено објавила Државна комисија бивше Југославије.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 13 =