spomenik-palim-borcima d

Обележен дан ослобођења Сокобање

Друштво

СУБНОР Сокобања јуче је, полагањем венаца на споменик жртвама фашистичког терора, обележио 14. август, дан ослобођења Сокобање у другом светском рату. Венци су положени и на споменик Алекси Маркишићу, у градском парку, и на споменик Димитрију Драговићу, који се налази испред школе.

Венце су положили: представници локалне самоуправе, СУБНОР Сокобања, СУБНОР Србије, СУБНОР и антифашисти Црне Горе, породица Димитрија Драговића, СУБНОР Чукарица и представници општине Чукарица, ОО СПС Сокобања, СУБНОР Зајечар и СУБНОР Бољевац.

bista-dimitrija-dragovica bista-alekse-markisica

‒ На данашњи дан 1944. године 23. ударна дивизија Народноослободилачке војске Југославије, код села Николинца напала је фашистичког окупатора и протерала ка Бованској клисури и планини Ртањ, а затим ушла у Сокобању и ослободила је. То је била прва ослобођена територија у Другом светском рату на територији Југославије ‒ каже др Славољуб Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања.

prijem-kod-predsednika

Снежана Радовановић, председник ОО СПС Сокобања рекла је да су највеће људске жртве за слободу положени људски животи. И оно што је њихова заслуга да ми данас живимо у слободи, а да они који су дали своје животе имају потомке који су данас са нама.

Након церемоније полагања венаца уприличен је пријем гостију код председника општине Исидора Крстића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − three =