Nagradjeni

Обележен Дан општине Сокобања

Друштво

Поводом Дана општине Сокобања јуче је одржана Свечана седница СО у конгресној сали хотела „Моравица”.Седници су присуствовале многе званице међу којима и свештеници црквене општине Сокобања, председници околних општина, официри гарнизона Зајечар, представници МУП-а, директори јавних предузећа, привредници.

Након интонирања химне и приказивања промо филма о Сокобањи, седницу је званично отворио Славиша Лазањски, заменик председник Скупштине Општине Сокобања. Свечаном скупу обратио се и Исидор Крстић, председник Општине Сокобања, који је најпре поздравио све присутне. На почетку свог обраћања председник Крстић се осврнуо на богату историју овог краја чији корени сежу дубоко у прошлост, посебно када је у питању њена лековитост.

‒ Данас је Сокобања бања са највише потенцијала у Србији, позната је и ван граница наше земље, а само у последњих годину дана забележен је раст посећености од 97 %. Данашњи дан је пригодан за уобичајено резимирање оног што смо урадили у протеклих годину дана. Руководили смо се геслом да свака генерација мора своје задатке да реши а не да их оставља следећим генерацијама и верујем да смо добрим делом успели у томе ‒ рекао је Крстић. 

Isidor Krstić

Председник Општине Сокобања је навео неке од пројеката који су урађени или започети у току прошле године. Један од најзначајнијих свакако је изградња Летње позорнице „Врелоˮ чија вредност радова износи 134.753.136 динара. Поред тога, реконструисана је водоводна мрежа у дужини 1,6 км у износу од 19.652.182 динара. Реализован је пројекат обнављања фискултурне сале у селу Језеру, донација амбасаде Републике Пољске, вредност радова 633.951 динара. Пројекат „Инвестиционо одржавање зграде општине Сокобањаˮ, финансиран је из буџета у износу од 10.715.051. динара. Прибављена је непокретност доо „Требичˮ као јавна својина за потребе пословних просторија ЈКП „Напредакˮ и ЈП „Зеленилоˮ, а преостали простор за давање у закуп у износу од 23.457.000 динара. Уређење парка на Бањици – пројекат се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска- Србија, вредност радова је 33.124.000 динара. Започета је комасација земљишта која се финансира средсвима Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде и општине Сокобања у износу од 25.377.170. динара. Изведени су радови на санацији одржавања дела државног пута II A 217 од стране ЈП „Путевиˮ Србије. Општина Сокобања је из буџета финансирала организовање бесплатне ужине за ученике основне школе „Митрополит Михаилоˮ у износу од 10.000.000 динара. Општина је из буџета обезбедила бесплатно осемењавање говеда у износу од 6.300.000 динара. Субвенције за пољопривреду повећане су седам пута у односу на 2016.годину. Набављена је и механизација за чишћење снега у месним заједницама у вредност од 1.800.000. динара.

‒ Као што видите рађено је много, вероватно је могло и више и ми ћемо се трудити да у наредном периоду још више радимо. Али морам да кажем да свега овога не би било да није било помоћи од нашег председника, господина Александра Вучића, Владе Републике Србије и надлежних министарстава. У протеклој години дана, само од стране донација, дакле из Европских фондова, обезбеђено је преко милион евра, за једну малу Сокобању , то је сасвим коректан износ. Многе пројекте смо завршили а неке смо тек започели и пред нама су планови за чију смо реализацију створили предуслове да буду на корист и понос свих нас који у Сокобањи живимо. Са овог места желим да се захвалим јавно свим нашим донаторима, јер, иако је Сокобања мала, она је показала како треба користити екстерне фондове. Желим да се захвалим нашим привредницима који су допринели развоју наше општине и који су уложили велике напоре да сачувају свако радно место у приватном сектору и уједно их позивам да се још више укључе у будуће активности. Захваљујем се и свим нашим јавним предузећима и установама који својим радом помажу развоју општине, као и свим свим грађанима наше општине и свима честитам Дан Сокобање – истакао је на крају обраћања председник општине Сокобања Исидор Крстић.

Dan opštine

На седници су додељена признања појединцима, предузећима, установама и удружењима за изузетна достигнућа и постигнуте резултате у одређеним областима живота и рада који су од посебног значаја за општину Сокобања. Ове године, поводом обележавања 182 године од почетка организованог бањског туризма плакете Општине Сокобања додељене су Драгани Сотировски за изузетне резултате у раду и унапређењу промоције Општине Сокобања, плантажи „Тера Оптимаˮ за изузетне резултате у области пољопривреде и Миријани Миленковић за изузетне резултате у раду и унапређењу културе.

Након Свечане седнице одржан је културно-уметнички програм у оквиру кога су наступили: Дечији хор „Соколићи”, Јана Јеленић у класи Барбаре Анастасијевић која је извела Шопенов валцер, Вељко Ђокић, ученик Музичке школе из Алексинца у класи професорке Сандре Ивковић, извео је на хармоници „Дечју свиту број 2”, Јована Јовић, ученица првог разреда средње школе „Бранислав Нушић”, казивала је стихове песме „Дечанска звона” Даринке Јеврић. Културно-уметнички део програма завршен је на платоу испред хотела „Моравица” где су наступиле сокобањске мажореткиње.

 

Више фотографија на фејсбук страници Сокобања прес 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + nine =