Rezervoar na Lepteriji

Novim rezervoarom sa opremom na „Lepteriji” rešen problem vodosnabdevanja

Društvo

Nakon dužeg niza godina, pa i decenija, u opštini Sokobanja ove godine nije bilo pritužbi na probleme sa vodosnabdevanjem stanovnika visokih zona. Razlog tome je potpuna rekonstrukcija bunara i postrojenja za preradu vode „Lepterija”, automatizacija procesa pranja i ugradnja ventila na elektropogon, saznajemo od Zorana Ristića, rukovodioca tehničkog sektora Javno komunalnog preduzeća (JKP) „Napredak”. Pomenuti projekat opština Sokobanja je finansirala isključivo iz sopstvenih izvora, a vrednost je 36 miliona dinara.

Voda Zoran Ristić
Zoran Ristić

– Bunar i postrojenje za preradu vode na Lepteriji izgrađeni su 2003. godine, ali do prošle godine na ovom bunaru nisu vršena nikakva merenja. Adekvatnim praćenjem relevantnih parametara ustanovljeno je da ima dovoljnih količina vode za preradu i isporuku potrošačima – rekao je Ristić.

Rezervoar Lepterija

Izvođač radova na unapređenju kapaciteta izvorišta ,,Lepterija” bila je firma ,,Akva interma inženjering” iz Beograda. Životije Milovanović iz ove firme kaže da je novim rezervoarom sa opremom na Lepteriji povećan kapacitet izdašnosti vode, što je omogućilo stalnost u vodosnabdevanju.

Životije Milovanović

– Ovo izvorište je pre početka rekonstrukcije radilo sa 20 litara u sekundi, prošle godine prosek je podignut na 25 litara, a sada je prosek oko 35 litara u kontinuitetu iz bunara. Rezervoarski prostor služi za akumulaciju vode, kako bi bilo omogućeno vodosnabdevanje u periodima najveće potrošnje odnosno od 14 do 21 čas.

Zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović istakao je da je ovo bio prioritetni zadatak opštinskog rukovodstva.

Rezervoar Lepterija
Zoran Ristića, rukovodioca tehničkog sektora Javno komunalnog preduzeća (JKP) „Napredak” i Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine Sokobanja

– Opština Sokobanja je imala hroničan problem sa vodosnabdevanjem poslednjih 40 godina. Sećam se, kada nam je počeo mandat 2016. godine, ispred naše kancelarije bilo je mnogo ljudi, nezadovoljnih jer u visokim zonama tokom letnjeg perioda nisu imali redovno snabdevanje vodom. Preko noći se ništa ne radi, možda smo i mi prethodnih godina grešili, ali isto tako prošle godine potekla je ideja da ovo izvorište unapredimo i da povećamo kapacitet izdašnosti vode u rezervoarima. Imamo nove rezervoare sa novom opremom i mi smo prezadovoljni jer ove godine prvi put nas niko nije pozvao iz viših zona i žalio se na problem nedostatka vode – rekao je zamenik predsednika opštine.

U sledećoj fazi projekta kompleks na Lepteriji biće pokriven u cilju zaštite od padavina, da bi radnici na adekvatan način mogli da održavaju ovo postrojenje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 2 =