Rezervoar na Lepteriji

Новим резервоаром са опремом на „Лептерији” решен проблем водоснабдевања

Друштво

Након дужег низа година, па и деценија, у општини Сокобања ове године није било притужби на проблеме са водоснабдевањем становника високих зона. Разлог томе је потпуна реконструкција бунара и постројења за прераду воде „Лептерија”, аутоматизација процеса прања и уградња вентила на електропогон, сазнајемо од Зорана Ристића, руководиоца техничког сектора Јавно комуналног предузећа (ЈКП) „Напредак”. Поменути пројекат општина Сокобања је финансирала искључиво из сопствених извора, а вредност је 36 милиона динара.

Voda Zoran Ristić
Зоран Ристић

– Бунар и постројење за прераду воде на Лептерији изграђени су 2003. године, али до прошле године на овом бунару нису вршена никаква мерења. Адекватним праћењем релевантних параметара установљено је да има довољних количина воде за прераду и испоруку потрошачима – рекао је Ристић.

Rezervoar Lepterija

Извођач радова на унапређењу капацитета изворишта ,,Лептерија” била је фирма ,,Аква интерма инжењеринг” из Београда. Животије Миловановић из ове фирме каже да је новим резервоаром са опремом на Лептерији повећан капацитет издашности воде, што је омогућило сталност у водоснабдевању.

Животије Миловановић

– Ово извориште је пре почетка реконструкције радило са 20 литара у секунди, прошле године просек је подигнут на 25 литара, а сада је просек око 35 литара у континуитету из бунара. Резервоарски простор служи за акумулацију воде, како би било омогућено водоснабдевање у периодима највеће потрошње односно од 14 до 21 час.

Заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић истакао је да је ово био приоритетни задатак општинског руководства.

Rezervoar Lepterija
Зоран Ристића, руководиоца техничког сектора Јавно комуналног предузећа (ЈКП) „Напредак” и Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања

– Општина Сокобања је имала хроничан проблем са водоснабдевањем последњих 40 година. Сећам се, када нам је почео мандат 2016. године, испред наше канцеларије било је много људи, незадовољних јер у високим зонама током летњег периода нису имали редовно снабдевање водом. Преко ноћи се ништа не ради, можда смо и ми претходних година грешили, али исто тако прошле године потекла је идеја да ово извориште унапредимо и да повећамо капацитет издашности воде у резервоарима. Имамо нове резервоаре са новом опремом и ми смо презадовољни јер ове године први пут нас нико није позвао из виших зона и жалио се на проблем недостатка воде – рекао је заменик председника општине.

У следећој фази пројекта комплекс на Лептерији биће покривен у циљу заштите од падавина, да би радници на адекватан начин могли да одржавају ово постројење.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − six =