Nišvil

„Нишвилˮ одржао промоцију у Скопљу

Култура

У амбасади Републике Србије у Скопљу, прошлог четвртка, одржана је промоција овогодишњег програма Нишког интернационалног џез фестивала „Нишвил”, који ове године слави јубиларну 25. годишњицу постојања.

У дворишту амбасаде одржана је конференција за новинаре из Србије и Северне Македоније, на којој су говорили Душанка Дивјак-Томић, амбасадорка Републике Србије у Скопљу, Иван Благојевић, директор фестивала, уметнички директори Маја Митић и Дејан Гавриловић, као и гости-домаћини из Македоније, Оливер Белопета, директор „Скопље џез фестивала” и Саша Поповски, уметник који ће ове године први пут гостовати у Нишу.

На самом почетку присутним гостима добродошлицу је пожелела Душанка Дивјак-Томић и изразила задовољство што су ове године домаћини једне овакве промоције.

Nišvil‒ Македонија је веома захвална дестинација за уметнике, јер одавде велики број људи, ентузијаста, поклоника уметности долази у Србију на разне манифестације и на Нишки џез фестивал. Сигурна сам да ће и ова презентација помоћи и анимирати што већи број људи да и ове године посете Ниш и сам фестивал ‒ рекла је амбасадорка Републике Србије у Скопљу.

Нишки џез фестивал „Нишвил” је из године у годину растао, проширивао свој садржај и данас је један од најпосећенијих фестивала у овом делу Европе. Свој програм понудиће на 20 бина са преко 300 садржаја потврдио је директор фестивала Иван Благојевић.

Nišvil ‒ Није лако направити четврт века фестивала, поготово у граду где то није традиционални звук и где доминира нека друга музика, али мало по мало фестивал је растао, изашао из затворених просторија, и ‘дочепао’ се најпре летње позорнице, а затим и отвореног платоа Нишке тврђаве и врло вешто опстајао на танкој линији између уметности и забаве, проширујући свој састав и окупљајући што више поклоника џеза ‒ закључио је Иван Благојевић и похвалио се податком да више од 200 хиљада људи посети макар један сегмент „Нишвила” у периоду од 10 дана трајања фестивала.

Овогодишњи фестивал, који се одржава од 2. до 11. августа, биће богатији наступима блуз и хип-хоп уметника. Поред музичког програма, „Стрипораме”, програма посвећног Шабану Бајрамовићу и филмског програма, фестивал ће понудити и богат позоришни програм потврдила је Маја Митић, уметнички директор фестивала.

Nišvil ‒ Позоришни програм ове године чиниће чак 17 представа, међу којима ће се наћи и премијера Шекспирове представе ‘Како вам драго’ у режији Никите Миливојевића, у копродукцији са Крушевачким позориштем и Народним позориштем из Ниша. Имаћемо представе из Норвешке, гостоваће једно од најстаријих позоришта у Скандинавији ‘Стела Поларис’ ‒ казала је Маја Митић.

Уметнички директор Миднајт денс стејџа, Дејан Гавриловић казао је да улога дискџокеја на „Нишвилу” није само као посредника између публике и оних који стварају музику, већ и да су дуги низ година једни од оних који се труде да промовишу не само џез већ и све форме ‘црног’ плесног звука.

Nišvil ‒ И ове године настављамо са истом тенденцијом да доводимо људе из целог света који су не само познати у томе што раде већ су и добри дискџокеји и врло су бескомпромисни што се тиче тог ‘црног’ плесног звука који презентују ‒ закључио је Гавриловић.

Оливер Белопета је нагласио да је „Нишвилˮ у последњих неколико година постао један од значајнијих џез фестивала у Европи.

Nišvil ‒ Фестивал је у протеклој години добио признање Гардијана, ушавши у листу на којој се налази десет најатрактивнијих фестивала у Европи. Знајући да угледни енглески Гардијан код оцењивања тих фестивала користи објективне показатеље, а не метод лобирања и осталог што је присутно на нашим просторима, значај овог признања за Нишки фестивал је велики ‒ рекао је Оливер Белопета.

На крају свог излагања Белопета је позвао све оне који нису имали прилике да посете Нишвил, да то ураде, истакавши богату садржину фестивала, љубазност и гостопримљивост Нишлија, као и фантастични концертни простор који поседује Нишка тврђава.

Током вечери у дворишту амбасаде организован је и пријем, на коме су многе званице биле у прилци да се упознају са садржајем који доноси овогодишњи Нишки џез фестивал, али и да уживају у наступима џез бендова „Нишвил Јут Аркестра” (Nišville Youth Arkestra) и „Бир Гардена” (Beer Garden), као и у музици дискџокеја „Фанки Џанкија” (DJ Funky Junkie).

Комплетну понуду и све информације о овогодишњем „Нишвил” џез фестивалу можете погледати на линку или посетити Фејсбук страницу Nisville Jazz Festival.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 3 =