Наша будућност упознаје прошлост

Култура

У оквиру плана и програма ПУ „Буцкоˮ овај месец посвећен је разним активностима којима ће припремно предшколским групама бити приближена народна традиција каже васпитачица Миладинка Миленковић.

Предшколци су јуче обишли поставку Завичајног музеја, а данас су се дружили са певицама, заправо чланицама Удружења пензионера општине Сокобања, Радом Крстић, Надом Пауновић и Слађаном Миловановић, које су обучене у народну ношњу нашег краја деци причале о томе како су њихове баке, прабаке и чукунбаке некада живеле.

– Ово је већ трећа година за редом како се на овај начин дружимо са децом која су одушевљена и све их занима, између осталог, питали су нас како смо се некада шминкале и прале косу – каже Рада Крстић, која је предшколцима објаснила и како су жене ткале пртене кошуље које су се некада носиле.

Поред тога, ове три даме отпевале су деци и песме које потичу из овог краја. Према речима васпитачице Миленковић, наредних дана Голуб Радовановић који се годинама бави етнологијом сокобањског краја, говориће предшколцима о обичајима и здравицама. Наредне недеље у холу вртића биће приређена и изложба старих ствари и предмета, које ће сакупити родитељи предшколаца.

– Циљ нам је да деца виде ношњу нашег краја, чују песме које су се некада , сазнају како се некада живело и да када мало одрасту и они од тога нешто прихвате и наставе да одржавају и негују, нашу традицију – каже васпитачица Миладинка Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × one =