Najuspešniji na republičkoj smotri

Društvo Kultura

Regionalna smotra folklora održana krajem prošle sedmice na sokobanjskoj letnjoj pozornici očekivano je izazvala interesovanje javnosti. Sam defile oko 300 učesnika kroz Banju je bio događaj koji je meštanima i mnogobrojnim gostima izazvao osmeh zadovoljatva što ovi mladi ljudi čuvaju i neguju tradicionalno narodno kolo. Naravno, uz određenu modernizaciju, odnosno koreografiju.

Na prelepoj pozornica „Vreloˮ smenjivali su se ansambli donoseći svu lepotu igre u kolu stavljajući stručni žiri pred teški zadatak da izabere učesnike na republičkoj smotri. U mlađoj kategoriji Srbiju će se predstaviti KUD „Teslino koloˮ iz Niške Banje, AKD „Poletˮ iz Kladova i KUD „Bukovikˮ iz Aleksinačkog Mozgova.

U starijoj grupi dalji plasman izborili su KUD „Koloˮ iz Knjaževca, GK „Železničarˮ iz Ćuprije, KUD MZ Novo Selište kod Bora i KUD „Zoran Gajićˮ iz Rgotine kod Zaječara.

Takmičari su nastupali u dve kategorije, deca od prvog do četvrtog razreda i stariji uzrast od petog do osmog razreda osnovne škole. Finalno republičko takmičenja ove godine održaće se u Batočini. Domaćin regionalnog takmičenja je bilo Kulturno-umetničko društvo „Sokoˮ iz Sokobanje.

‒ Za nepunih mesec dana očekujemo smotru, odnosno Festival folklora veterana i rekreativaca „Sokobanja- Sokograd igra -star, igra-mladˮ, gde očekujemo ove godine preko 500 učesnika iz najboljih kulturno umetničkih društava Srbije. Tako da, biće verovatno veselo leto, a imamo i avgusta meseca Sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenomˮ, tako da vrlo smo aktivni – kaže Slavoljub Ćirković, predsednik ovog društva.

On je ocenio proteklu smotru kao veoma uspešnom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + fourteen =