Најуспешнији на републичкој смотри

Друштво Култура

Регионална смотра фолклора одржана крајем прошле седмице на сокобањској летњој позорници очекивано је изазвала интересовање јавности. Сам дефиле око 300 учесника кроз Бању је био догађај који је мештанима и многобројним гостима изазвао осмех задовољатва што ови млади људи чувају и негују традиционално народно коло. Наравно, уз одређену модернизацију, односно кореографију.

На прелепој позорница „Врелоˮ смењивали су се ансамбли доносећи сву лепоту игре у колу стављајући стручни жири пред тешки задатак да изабере учеснике на републичкој смотри. У млађој категорији Србију ће се представити КУД „Теслино колоˮ из Нишке Бање, АКД „Полетˮ из Кладова и КУД „Буковикˮ из Алексиначког Мозгова.

У старијој групи даљи пласман изборили су КУД „Колоˮ из Књажевца, ГК „Железничарˮ из Ћуприје, КУД МЗ Ново Селиште код Бора и КУД „Зоран Гајићˮ из Рготине код Зајечара.

Такмичари су наступали у две категорије, деца од првог до четвртог разреда и старији узраст од петог до осмог разреда основне школе. Финално републичко такмичења ове године одржаће се у Баточини. Домаћин регионалног такмичења је било Културно-уметничко друштво „Сокоˮ из Сокобање.

‒ За непуних месец дана очекујемо смотру, односно Фестивал фолклора ветерана и рекреативаца „Сокобања- Сокоград игра -стар, игра-младˮ, где очекујемо ове године преко 500 учесника из најбољих културно уметничких друштава Србије. Тако да, биће вероватно весело лето, а имамо и августа месеца Сабор фолклора „Игра коло под Озреномˮ, тако да врло смо активни – каже Славољуб Ћирковић, председник овог друштва.

Он је оценио протеклу смотру као веома успешном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =