Најмлађи Јагодинци најбољи на Васкршњој Туцијади у Сокобањи

Друштво Култура

Прва Туцијада − надметање најмлађих у куцању васкршњим јајима, одржана је на сам дан највећег хришћанског празника у центру Сокобање испред Милошевог конака.

У три категорије − све узрасне категорије вртића, предшколци и деца од првог до петог разреда основне школе, такмичило се чак 96 малишана из читаве Србије.

У категорији најмлађих, победу је однела Тина Вељковић из Јагодине, у категорији предшколаца Софија Миљковић из Сокобање док је у категорији од првог до петог разреда, која је уједно окупила и највећи број учесника, победила Нина Вељковић из Јагодине.

Манифестацију су организовали Удружење књижевника „Стојан Живадиновић” и Културни центар Сокобања уз помоћ и подршку Спортскога савеза општине Сокобања.

Идеја о организовању манифестације потекла је од Удружења књижевника „Стојан Живадиновић” сазнајемо од Милоша Вељковића председника тог Удружења. Вељковић је посебно задовољан јер је Туцијада и ако прва била веома масовна са такмичара из читаве Србије.

− Захваљујући Љубиши и Јелени Вељковић власницима апартмана „Велми”, који су чланови нашег Удружења књижевника, обезбеђене су лепе и вредне награде за прва три места − додао је Вељковић.

Он се захвалио и Општини Сокобања, Основној школи „Митрополит Михаило”, ПУ „Буцко” сокобањској Цркви и ТОСБ, који су поред већ поменутих институција помогли у организацији ове манифестације.

Далиборка Стевановић директорка Културног центра Сокобања каже да је ово била прва манифестација у чијој је организацији учествовала и новоформирана културна институција на чијем се челу налази.

Специјални гост манифестације био је песник за децу Власта Ценић, који је рекао да му је увек задовољство да дође у Сокобању а долазак овим поводом учинио је да задовољство буде дупло веће.

− Данас је најлепши, највећи хришћански празник. Друго, почиње једна дивна манифестација и ово је њен први корак а он је најтежи. Такмиче се деца из целе Србије. И нећемо само добити најтврђе јаје већ и нешто много више, сазнање да ова деца поштују традицију да уче од старијих. Мени је било задовољство да своје стихове казујем на почетку такмичења, то су били стихови везани за Ускрс који је инспирација свим песницима и сећа их на детињство, тако сам ја деци говорио стихове о Ускрсу а онда о кокошкама и јајету. Нисмо добили одговор шта је старије кокошка или јаје то је вечито питање али добили смо много радости и лепоте и баш сам срећан што сам део овога − рекао је између осталог Ценић.

А каква је атмосфера владала на Првој “Туцијади” у Сокобањи,можете погледати у видео прилогу:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =