Национални тим кампање „Еуромеланом” посетио одбојкашки камп Вање Грбића

Друштво Спорт

Национални тим кампање „Еуромеланом” протекле суботе посетио је Летњи одбојкашки камп Владимира Вање Грбића у хотелу „Моравица”. Координаторка кампање проф. др Даница Тиодоровић каже да је ова кампања још прошле године добила подршку нашег чувеног олимпијца Вање Грбића, али због неповољне епидемиолошке ситиуације све је изостало и пребачено је на ову годину. Овогодишња кампања за борбу против рака коже „Еуромеланом 2021.” у Србији се реализује под слоганом „Ваша прошлост одређује вашу будућност”, са циљем да се подигне свест о значају самопрегледа, ране детекције али и неопходности правилног понашања на сунцу и штетног утицаја соларијума.

Поред проф.др Тиодоровић прегледе и едукацију обавили су и проф. др Душан Шкиљевић председник Удружења дерматовенеролога Србије, доценткиња Јелена Стојковић-Филиповић, др Слађана Цекић и др Андреј Јовић.

Чланови националног тима, упознали су полазнике одбојкашког кампа са ризицима које собом носи претерано излагање сунцу без адекватне заштите као и коришћење соларијума, како се треба правилно понашати на сунцу и који су фактори ризика који највише доприносе развоју карцинома коже. Према речима наше саговорнице, обавезно је ношење дугих рукава, наочара и шешира а делови који се не могу прекрити треба мазати фотопротективним кремама. Професорка Тиодоровић је истакла да је веома битно спречити прегоревање код деце, јер је то најопаснији фактор који доводи до појаве меланома. Једно прегоревање повећава два до три пута вероватноћу да дете касније, као одрасла особа, добије карцином коже и то најопаснији – меланом.

‒ Посебно бих истакла опасности соларијума и ми управо желимо да спречимо ту лошу навику препланулог тена која је дискутабилно лепа а свакако штетна.Управо је зато кампања под слоганом ‘Ваша прошлост одређује вашу будућност’, како би истакли да је потребно је створити здраве навике које се односе на понашање на сунцу и прихватити чињеницу о штетности соларијума. Свуда у свету све има више оболелих од меланома па и у Србији и оно што је додатно забрињавајуће јесте да се просек година пацијената са меланомом смањује. Раније нисмо имали ситуацију да уочимо и касније потврдимо меланом код деце, чак ни код млађих особа у двадесетим  и тридесетим годинама, а сада се та ситуација нажалост променила. Из тог разлога ми смо у ову укључили и чувене спортисте, како би указали на значај правилног понашања на сунцу и постигли што бољи ефекат ‒ каже професорка Тиодоровић.

Владимир Грбић је истакао да превенција представља најбољи лек и указао да професори и тренери треба да креирају свест и културу код најмлађих, јер то, како каже, представља најбољи начин за смањење проблема.

‒ Радимо са децом узраста од осам до 20 година и од почетка се трудимо да деци преко спорта пласирамо и све оне вредности које ће им касније бити потребне за живот.Полазници овог кампа поред оних активности које су везане за за одбојку у сали, на песку у аква парку, вежбе дисања, вежбе јачања имају и предавања која су базирана на оном што су есенцијалне информације која деца могу да схвате и разумеју. Једна од њих је управо и едукација у вези последица претераног излагања сунцу без заштите и пре свега непознанице и нејасноће везане за соларијум. Млади на жалост све више и више без обзира на упозорење користе соларијум. Мислим да је пре свега нама старијима дужност и обавеза да едукујемо и помогнемо младима, да им укажемо на прави пут јер каква ће нам бити деца сутра зависи од нас ‒ рекао је Грбић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − two =