На слави лекара подсећање на поруку Светих Врача, бесребреника

Друштво

Празник Светих Врача, Козме и Дамјана, који лекари и здравствене установе славе као заштитника своје професије, свечаним чином резања славског колача обележен је јуче у Специјалној болници „Сокобања”. Сечењу славског колача су присуствовали лекари, медицинско особље ове и здравствених установа са којима СБ „Сокобања” сарађује, као и представници локалне самоуправе.

Sveti Vrači

Ове године колачар је био др Саша Вељковић који је честитао славу свим колегама и пожелео им све најбоље у животу и раду.

‒ Задовољство ми је и част што сам ове године домаћин односно колачар наше славе Светих Врача, Козме и Дамјана, наших учитеља, исцелитеља и чудотвораца. Они су наши очеви и учитељи и поред Хипократове заклетве нама лекарима најбитнији. Свети Врачи су радили читав живот без икакве надокнаде и материјалне користи и они су оставили свима нама у аманет да радимо и да не злоупотребљавамо своју здравствену професију ‒ рекао је између осталог др Вељковић, а за наредну годину колач је преузео др Иван Никодијевић.

Sveti Vrači

Свети Козма и Дамјан су били врачеви, бесребреници и чудотворци. Овај празник многе здравствене установе и лекари славе као заштитника своје професије. Према предању, од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници што значи бесплатни лекари. Према канону Српске Православне Цркве, светитељи Козма и Дамјан, славе се два пута годишње – 14. јула када је умро Козма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове. Ови светитељи представљају се на иконама и фрескама са ковчежићима у којима су носили лекове.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =