Na slavi lekara podsećanje na poruku Svetih Vrača, besrebrenika

Društvo

Praznik Svetih Vrača, Kozme i Damjana, koji lekari i zdravstvene ustanove slave kao zaštitnika svoje profesije, svečanim činom rezanja slavskog kolača obeležen je juče u Specijalnoj bolnici „Sokobanja”. Sečenju slavskog kolača su prisustvovali lekari, medicinsko osoblje ove i zdravstvenih ustanova sa kojima SB „Sokobanja” sarađuje, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Sveti Vrači

Ove godine kolačar je bio dr Saša Veljković koji je čestitao slavu svim kolegama i poželeo im sve najbolje u životu i radu.

‒ Zadovoljstvo mi je i čast što sam ove godine domaćin odnosno kolačar naše slave Svetih Vrača, Kozme i Damjana, naših učitelja, iscelitelja i čudotvoraca. Oni su naši očevi i učitelji i pored Hipokratove zakletve nama lekarima najbitniji. Sveti Vrači su radili čitav život bez ikakve nadoknade i materijalne koristi i oni su ostavili svima nama u amanet da radimo i da ne zloupotrebljavamo svoju zdravstvenu profesiju ‒ rekao je između ostalog dr Veljković, a za narednu godinu kolač je preuzeo dr Ivan Nikodijević.

Sveti Vrači

Sveti Kozma i Damjan su bili vračevi, besrebrenici i čudotvorci. Ovaj praznik mnoge zdravstvene ustanove i lekari slave kao zaštitnika svoje profesije. Prema predanju, od Gospoda su dobili dar za isceljenje raznih bolesti, kako su to dobili besplatno, besplatno su i lečili imenom Gospoda Isusa Hrista, te su im ljudi dali ime još besrebrenici što znači besplatni lekari. Prema kanonu Srpske Pravoslavne Crkve, svetitelji Kozma i Damjan, slave se dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra na dan smrti Damjanove. Ovi svetitelji predstavljaju se na ikonama i freskama sa kovčežićima u kojima su nosili lekove.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + 12 =