На седници по хитном поступку усвојен програм комасације

Политика

Данас је по хитном поступку одржана ванредна седница Скупштине општине Сокобања. На дневном реду нашле су се само две тачке: Усвајање годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта и Програм комасације дела катастарских општина Бели Поток, Жучковац, Поружница, Ресник, Трговиште и Трубаревац, које су одборници усвојили великом већином гласова.

Одборници опозиције су замерили општинској власти што су имали мало времена да проуче материјал који је, према њиховим речима, веома обиман, а тема озбиљна.

– Разлог због ког смо морали сазвати седницу по хитном поступку је то што је сутра задњи дан за конкурисање код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за програм комасације каже – Соња Стефановић, секретар Скупштине.

Она додаје да оба програма касне јер су касниле сагласности из ресорног министарства без којих они не би могли бити усвојени на седници Скупштине.

Сагласност за програм који је био прва тачка дневног реда стигао је тек 27. јуна, док је сагласност на програм комасације, са датумом израде 26. јун, стигао јуче. Након тога одмах је сазвано и Општинско Веће по хитном поступку, а затим је заказана и ванредна седница и подељен материјал.

На територији општине Сокобања има доста пољопривредног земљишта, али је проблем што су то углавном ситне парцеле за које закупци нису заинтересовани. Зато је веома битно спровести програм комасације, што заправо представља аграрну операцију спајања ситних парцела, односно укрупњивања земљишта и то ће решити многе проблеме, каже председник општине Исидор Крстић.

Комасација је већ спроведена у свим општинама у близини Сокобање. Комасација није популарна мера, зато претходна општинска власт и није имала храбрости да је спроведе, међутим када се она реализује и спроведе до краја сви ће бити задовољни, додаје Крстић.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + eighteen =