Мртво стабло ускоро ће постати „Порекло живота”

Друштво

Туристи и мештани Сокобање, ових дана у парку на „Бањици” код каменог моста, могу видети Мићу Величковића – Мивелија, уметника из Београда, како длетом оживљава део мртвог стабла. Овај уметник већ годинама уназад, оштећена и трула стабла претвара у скулптуре. Захваљујући његовој машти и спретним рукама, још једна скулптура ускоро ће красити овај парк.

Величковић каже да је у питању веома занимљиво парче дрвета, чији су га облик и структура навели да у њему представи „Порекло живота”, како ће се вероватно ово његово дело и звати. Композицију чине више мушких и женских ликова од којих су неки конкретни а неки тек у настајању.

− Само дрво је инспирација, и управо овај комад дрвета ме навео на то да испричам причу о пореклу живота кроз неку фантазију – истиче уметник. Он наводи да заиста не зна које је дрво у питању али да се свака ко први пут са њим среће и даје у појединим деловима крто, па се мало теже обрађује.

За настанак једне овакве скулптуре, потребно је 10 до 15 дана, а ово није прва скулптура коју је овај уметник направио и поклонио Сокобањи, у којој има и породичну кућу и где често долази. Неке скулптуре које је он направио постале су већ веома популарне. Најпознатија од њих је свакако скулптура Николе Тесле која је настала у старом стаблу платана срушеном у олуји. Оно што је занимљиво је да су из ове скулптуре израсле младице, тако да изгледа као да је заиста оживела. Величковић каже да му се недавно обратио један момак са питањем да ли је он аутор поменуте скулптуре и када је он одговорио потврдно, момак му је показао да је управо фотографију те скулптуре поставио као насловну на свом профилу на друштвеној мрежи јер му се веома допала. Након ове скулптуре настало је још једно дело овог уметника под називом „Ла барка”, исклесана у црвеној врби срушеној у олуји. И ова скулптура је интересантна туристима, нарочито деци, која улазе унутра и сликају се. Величковић каже да су му деца и најбољи критичари, јер и ових дана му редовно прилазе и питају шта ради и коментаришу његово дело.

5 detalji u drvetu koje trenutno klese DSC6127 (2)
8 tockovi srece DSC6157 (1)
8 tockovi srece DSC6157 (2)
7 la barca DSC6144
5 detalji u drvetu koje trenutno klese DSC6127 (3)
6 tesla DSC6152 (1)
Aperture: 7.1
Camera: NIKON D7000
Iso: 200
Orientation: 1

− Слатка деца, питају, гледају, коментаришу и свако има неку своју причу. Деца су најбољи критичари јер су неискварени и још нису добили патину живота – каже уметник чија се још једна скулптура под називом „Tочкови среће”, налази у центру Сокобање, код легата.


Мића Величковић- Мивели је рођен 1952. године у Љубљани. Тренутно живи и ради у Београду. Досада је имао 30 самосталних изложби у свету. Илустровао је књигу о Косову академика Д. Богдановића, „Горски вијенац” Његоша, „Речник симбола” и још много књига. Неколико његових скулптура се налази у Београду и наравно у Сокобањи, а током овог месеца, још једно мртво стабло у Бањичком парку постаће „Порекло живота”.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 8 =