„Miholjski susreti sela” u nedelju u Čitluku

Društvo Kultura

Manifestacija “Miholjski susreti sela” pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu a u organizaciji opštine Sokobanja, biće održana u selu Čitluk u nedelju 17. oktobra. Cilj ove manifestacije, koja se finansira bespovratnim sredstvima resornog ministarstva, je da se sačuva tradicija u selima i podstaknu mladi da ostanu na svojim ognjištima. Pored aktiviranja ljudi iz lokalne zajednice, ovaj događaj je od velikog značaja za obogaćenje društvenog i sportskog života meštana sokobanjskih sela a sa druge strane daje veliki doprinos negovanju tradicije i očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa.

Manifestacija je podeljena na dva dela, sportski i kulturno-zabavni i počinje u 14 časova okupljanjem učesnika i takmičenjima u sportskim disiplinama.

U sporstkom delu susreta , stanovnici Čitluka, Radenkovca, Novog Sela, Jezera, Nikolina, Blendije, Dugog Polja, Vrela, Sesalca, Milušinca, Bogdinca, Levovika i Cerovice takmičiće se u više disiplina: skok u dalj iz mesta, bacanje kamena sa ramena, trka u džakovima, nadvlačenje konopca. Za najbolje predviđene su medalje i zahvalnice a za posetioce koji nisu sportskog i takmičarskog duha biće priređen odgovarajući kulturni program.

U kulturno-zabavnom delu manifestacije nastupiće kulturno-umetnička društva, a biće organizovana i takmičenja u pričanju zdravice, muziciranju, recitovanju šaljive narodne poezije i igranka.

Za sve učesnike manifestacije obezbeđena je večera i besplatan prevoz do mesta održavanja manifestacije i nazad do kuće.

Ova ista manifestacija biće održana i 24. oktobra u selu Beli Potok gde će se takmičiti stanovnici ovog i sledećih sela: Resnik, Poružnica, Trubarevac, Vrbovac, Rujevica, Žučkovac, Jošanica, Trgovište, Vrmdža, Mužinac  i Šarbanovac.

Organizatori ističu da Turizam u Sokobanji, kao privredna delatnost ima dugu tradiciju i značajan je za ukupni privredni razvoj opštine Sokobanja, a za seoska područja može da čini osnov za razvoj, što je i jedan od ciljeva organizacije manifestacije „Miholjski susreti sela”. U postojećoj turističkoj ponudi opštine Sokobanja manifestacija „Miholjski susreti sela“ može da ima veliki doprinos povećanju obima turističke potražnje, posebno prema prirodnim i antropogenim vrednostima sokobanjskih sela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − nine =