Манифестација „Свети Јован Биљобер” биће одржана 7. јула

Култура

Свечаности „Св. Јован Биљобер”, 26. по реду, у организацији Туристичке организације Сокобања, Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков” и ДОО. „Адонис”, а под покровитељством Општине Сокобања, одржаће се по традицији 7. јула, али у нешто измењеном облику и сажетијем обиму.

Због целокупне ситуације у вези пандемије, биће организоване само активности на отвореном као што су семинари о идентификацији лековитог биља у природи и успон на врх Ртња ( Шиљак), уз стриктно поштовање мера и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање заразе корона вирусом. Ове године учесници манифестације ће морати да обезбеде превоз у сопственој режији јер неће бити организованог превоза учесника манифестације до подножја Ртња. Окупљање учесника биће у подножју Ртња, у близини Томићеве појате (превоз у сопственој режији), најкасније до 6:30 сати, а полазак на врх Ртња планиран је у 7:00 сати. Сви учесници су у обавези да се придржавају мера и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије, да одржавају прописано растојање од 1,5 м и да понесу воду, опрему за планинарење и храну.

Ове године неће бити организовани забавно-рекреативни садржаји, попут разних надметања и традиционалног избора принцезе Биљарице, односно сегменти манифестације који подразумевају велика окупљања и блиске, непосредне контакте људи. Успон на Шиљак реализоваће се у пратњи чланова Планинарског друштва „Оштра чука”, док ће у подножју бити организовано убирање узорака биљака са предавачима, водичима и представницима Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков”, као и плетење венчића од биља.

Сви заинтересовани за успон на Шиљак могу се пријавити у Туристичко-информативном центру ТОСБ, Ул. Трг ослобођења бр. 2. Сокобања, или путем телефона на број 018/833 988, као и путем електронске поште на адресу: tic@tosokobanja.rs.

Учесници едукативног семинара могу се ближе информисати о свему на број тел. 063/ 101 3660 – Небојша Станојевић. Информације за учеснике едукативног семинара на имејл: nebojsa@adonis.rs.

Из Туристичке организације Сокобања поручују да обилазак других догађаја, скупова и садржаја на Ртњу, у организацији трећих лица (физичких и правних), посетиоци врше на сопствену одговорност. Туристичка организација Сокобања, ни на који начин не утиче, нити носи одговорност за догађаје који нису у њеној организацији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three − one =