Љиљана Н. Николић поколењима Сокобање оставила вредне записе

Друштво

Удружење грађана „Бањско преображење” је синоћ успешно организовало вече посвећено животу и стваралаштву познате сокобањске новинарке и публицисткиње Љиљане Н. Николић, која је прошле године преминула. Љиљана је своју новинарску каријеру почела као сарадник дневних листова „Вечере новости” и „Политика”, а када је локална самоуправа 1978. године основала гласило Радио Сокобања, она у овом медију заснива радни однос као новинар.

О њеном дугогодишњем успешном раду у овој радио станици говорио је њен колега из прве редакције Радио Сокобање и дугогодишњи директор Момчило Симић. Он је казао да је Љиљана једина била са новинарским искуством и да је то знање несебично делила са колегама, што је било изузетно важно на почетку рада ове радио станице.

Током вишегодишњег рада у новинарству Љиљана је оставила неизбрисив траг. Памте се њени интервјуи са познатим личностима тадашњег јавног југословенског живота, као што су: Милош Жутић, Душан Ковачевић, Миодраг Петровић – Чкаља, Радмила Савићевић, Здравко Шотра и други. Као аутор и водитељ култне емисије „Променада”, ова сокобањска новинарка је дала велики допринос у промоцији овдашњег туризма. Назив емисије је истоветан са главним бањским шеталиштем. У њој се бавила свим аспектима друштвеног живота ове средине. За такав успешан дугогодишњи рад ауторка је добила више признања стручне јавности.

Значајно место у Љиљанином ствралачком опусу заузима проучавање лика и дела нашег нобеловца Иве Андрића, кога је и лично упознала, а одређене медијске садржаје емитовала је на таласима Радио Сокобање. У својој библиотеци као најдражу књигу чувала је примерак романа „На Дрини ћуприја” са посветом самог аутора. Она је за живота осмислила и пројекат „Стазама Иве Андрића”, са постављених 14 табли којима су означени објекти у којима је боравио и локалетити које је обилазио Иво Андрић приликом боравка у Сокобањи.

О тим Андрићевим боравцима у Бањи Љиља је у сарадњи са Татјаном Корићанац приредила књигу под насловом „О причању и о онима који причају”. Она је и аутор још неколико значајних књига из прошлости Сокобање, као и о сокобањском здравству. Посебно је запажено дело „Сокобања 1837-2007” за које је сама ауторка  написала да је настало као плод четвртвека трајање радио емисије „Променада”, која је кроз ову књигу добила свој нови живот.

Љиљана Николић је оставила запажене трагове и у осталим областима живота Сокобање покрећући или учествујући у настанку значајних манифестација и догађаја који су промовисали Бању и њене туристичке вредности.

О богатој професионалној каријери и стваралаштву Љиљане Н. Николић говорили су чланови Удружења „Бањско преображење” Милорад Гавриловић, Славољуб Ћирковић и Јасмина Станковић, као и њена рођака, професор Гранка Марковић. О доприносу здравству ове новинарке говорила је докторка медицинских наука примаријус Мирјана Живановић.

Овом догађају присуствовали су и чланови Удружења новинара Србије из редакција портала „Сокопрес” и „ Новине Сокобањске”, као и председник Извршног одбора Слободан Радичевић и члан Управног одбора УНС-а Милан Влајић.

− Ово је још један доказ да без новинара, које некад неко сматра „малим људима”, у малим срединама нема великих дела. Тако да новинари нису мали, а поготово то доказује дама у чију част ми вечерас говоримо. Удружење новинара Србије, чији је она верни и непрекидни члан била више деценија, спремно је на сарадњу са Удружењем „Бањско преображење” у реализацији даљих активности које доприносе очувању сећања на Љиљану Николић − казао је Радичевић у кратком обраћању присутнима.

Главни и одговорни уредник „Новина сокобањских” и оснивач издавача „Ал прес” д.о.о. Нинослав Миљковић казао је да уводник, која је Љиљана написала за први број овог месечника, представља драгоцени напис о историјату овдашњег новинарства који је садржао неке нове податке за које и дугогодишњи професионалци нису знали. Он је присуство делегације УНС-а оценио као став новог руководства овог еснафског удружења да су новинари који раде у локалним медијима изузетно значајни за ту средину и својим радом и квалитетом не заостају за колегама који објављују у престоничким медијима.

Миљковић је напоменуо значај Радио Сокобање у развоју локалне средине изневши мишљење да такву информативну снагу нема тренутно ниједан овдашњи медиј, иако су они данас технички опремљенији. По њему, како време одмиче, Љиљанина дела имаће све већи значај за грађане општине Сокобање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + twenty =