Конференција пчелара општина Бољевац и Сокобања о Ртањском меду

Друштво

Конференцију пчелара општина Бољевац и Сокобања биће одржана 11. јуна у хотелу „Моравица” са почетком у 11 часова. Главна тема конференције биће „Ртањски мед – заштита ознаке географског порекла”.

У складу са усвојеним програмима пољопривредне политике и политике руралног развоја, општине Бољевац и Сокобања равноправно су подржале Локалну акциону групу (ЛАГ) „Ртањ” у реализацији пројекта „Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда” у сарадњи са Научним институтом за прехрамбене технологије из Новог Сада.

Велики проток информација навели су потрошаче да трагају за производима са вишим здравственим, дијететским и хигијенским стандардима, производе који гарантују бољи укус и виши ниво квалитета, а што је уско повезано са заштитом географског порекла производа, у овом случају Ртањског меда. Специфичност поменуте везе је оно што даје додатну вредност пчелињим производима који имају ознаку географског порекла и што наводи потрошаче да међу свим производима бирају баш тај, без обзира на његову вишу цену.

Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда може да донесе много користи, како произвођачима и потрошачима, тако и целој територији општина Бољевац и Сокобања, поспеши рурални развој и обогати туристичку понуду. Из тог разлога представници ЛАГ „Ртањ” Позивају све пчеларе и удружења пчелара са територије општина Бољевац и Сокобања да дођу на заказану конференцију у што већем броју.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Shutterstock).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =