Конференција пчелара о Ртањском меду

Друштво

Конференција пчелара општина Бољевац и Сокобања под називом „Ртањски мед – заштићена ознака географсклог порекла” у организацији ЛАГ Ртањ одржана је у суботу у хотелу Моравица. Стручни део Конференције пчелара реализовали су израђивачи елабората о заштити географске ознаке „Ртањски мед” др Александра Новаковић, Татјана Пеулић и Предраг Иконић са Научног института за прехрамбене Технологије(ФИНС) из Новог Сада.

После успешно регистроване ознаке географског порекла за Ртањски мед договорени су веома важни кораци за произвођаче овог меда ,када је у питању сертификација и стицање права овлашћених корисника. Ознака географског порекла Ртањског меда је значајно маркетиншко средство које ће овлашћеним корисницима гарантовати предност у односу на конкуренцију на тржишту,а биће заштићени и потрошачи јер купују оригиналан производ гарантованог и контролисаног квалитета, каже Славиша Крстић председник ЛАГ Ртањ и руководилац пројекта.

− Поред тога,ознака заштите географског порекла Ртањског меда створиће и додатну вредност, допринети привредном развоју општина Бољевац и Сокобања, јача туристичку понуду,а све то омогућава директно и индиректно већу запошљеност становништва,доприноси равномернијем регионалном и риралном развоју са позитивним утицајем на миграције становништва,и штити традиционална знања − додаје Крстић.

У складу са усвојеним програмима пољопривредне политике и политике руралног развоја, општине Бољевац и Сокобања, равноправно су подржале ЛАГ Ртањ у реализацији пројекта поменутог пројекта и уз активно учешће чланова пчелара из обе општине.

Поред чланова удружења пчелара из обе општине као што су Удружење пчелара „Крајинска матица” из Сокобање, „Ртањско-Кучајска пчела, органик Буково” из Валакоња (општина Бољевац), Друштво пчелара „Сокобања” и Удружење пчелара „Ртањ”, конференцији су присуствовали и председник општине Сокобања Миодраг Николић, председник општине Бољевац Небојша Марјановић и помоћника председника Дејан Костадиновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =