„Кир Јања” пред Сокобањцима: Бесплатна изведба за све генерације

Друштво Култура

Љубитељи позоришта у Сокобањи имаће прилику да се сусретне са јунацима једног од најпознатијих дела Јована Стерије Поповића. Са сцене биоскопа Моравица публику ће поздравити Кир Јања, Јуца, Катица, Мишић, ликови који ће неке вратити у детињство, а млађу публику упознати са хумором из прве половине 19. века који са лакоћом забавља и човека данашњице.

Комад „Кир Јања” извешће глумци Окрет театра из Београда, у среду 15. маја са почетком од 19 сати, а улаз је бесплатан за све посетиоце.

– На духовит, занимљив и лепршав начин, уз креативно осмишљену сценографију и квалитетну оригиналну музику, глумци су оживели живописне ликове којима је Стерија описао стање у друштву, али и исмејао лоше карактерне особине људи, које су универзалне и присутне у сваком времену – поручују из Културног центра Сокобање и додају да је комад намењен како ученицима основних и средњих школа, тако и старијим грађанима.

Представа београдског театра до сада је са успехом играна у многим градовима и општинама од Суботице до Косовске Митровице, а изведена је и у суседној Мађарској, у Будимпешти и Сегедину. У представи играју глумци Марко Николић, Данијела Танасковић, Марија Ћеранић и Милан Вранешевић.

Јован Стерија Поповић је оснивач српске драме, а његова трочинка „Тврдица”, која је касније по главном јунаку названа Кир Јања, заслужује место у самом врху светске литературе. Кроз главног јунака тврдицу Кир Јању, Стерија на хумористичан начин проговара о негативним људским особинама и љубави према материјалном која деформише човекову природу.

Извор насловне фотографије: Фејсбук Окрет театар 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =