Како мажореткиње изводе свој плес?

Друштво

Сокобања ће од 6. до 9.септембра бити домаћин јубиларног, 20. Европског првенства у мажорет плесу. Овај догађај већ сада побуђује велико интересовање међу мештанима и гостима Бање. А о каквом се плесу ради?

Мажореткиње у живописним униформама и њихов плес који представља занимљиву, али захтевну игру специфичних корака са елементима гимнастике и мажорет штаповима, сами по себи врло су атрактивни. Основе овог плеса се, кажу мажореткиње, лако науче, међутим окретање и бацање палица уз окрет је веома тешко.

У нашој земљи мажуро плес још увек није заступљен у великој мери, за разлику од Европе где има веома дугу традицију. Крајем 18. века мажореткиње су се појавиле најпре у Француској. Оне су својим штаповима одређивале смер кретања оркестра као замена диригенту на парадама и, водећи рачуна и о естетском моменту, испраћале војнике, зато је мажуро плес специфичан спој марша и игре. Савремени кореографи тврде да је овај плес компликованији од класичног плеса, јер од девојака, уз крајњу женственост, захтева и војничко држање.

Код мажуро плеса специфична је и музика која мора бити у ритму корачнице или неке друге музике и у двочетвртинском или четворочетвртинском такту. И на крају, сигурно је да ће туристи који су почетак септембра изабрали за одмор и провод Бањи под Озреном, имати прилику да уживају у лепоти, игри и вештинама које собом носе, као и ведром духу који шире мажореткиње где год да се појаве.

Погледајте више у споту који је поводом овог догађаја припремила редакција портала „Сокопресс”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + nineteen =