Vodosnabdevanje

ЈКП „Напредакˮ: Чинимо све што је у нашој моћи, против природе не можемо

Друштво

Отежано водоснабдевање у Сокобањи и овог лета је једна од главних тема. Повремена замућења и несташица воде на високим температурама често изазову љутњу код грађана, док са друге стране у предузећу „Напредакˮ одговарају да проблем постоји последњих 40 година и да се они труде да повремене проблеме што пре превазиђу, али да не могу да спрече природне појаве као што је замућење реке.

Један од повода да се обратимо запосленима у сокобањском предузећу јесу и питања грађана упућена нашем медију посредством фејсбука, у коме се тражи појашњење због чега су неки делови Сокобање неколико дана без воде. У међувремену је водоснадевање нормализовано, а у предузећу су нам објаснили да је дошло до замућења воде и да је због безбедности водоснабдевање било обустављено.

Sokopres
Негодовање грађана и на нашој фејсбук страници

Директорка Ана Вељковић подсећа да је „Напредакˮ у обавези да грађане снабдева пијаћом водом, али да обавеза из овог члана престаје у случају више силе, елементарних непогода, смањења издашности изворишта, хаварија на систему и сличних проблема.

– То се сада догодило, ми смо обезбедили цистерну са пијаћом водом која се кретала по Сокобањи по објављеном распореду. Али смо свакако грађанима који су замолили излазили у сусрет, мењали руте и доприносили, колико смо могли, да се тај проблем смањи. Сваком смо се јавили и понаособ објашњавали због чега је дошло до замућења. Разумем када су људи нервозни, и због тога можда некад не разумеју добро, па су се у том смислу вама обратили. Заправо ми објашњавамо грађанима да увек када има неких проблема увек дајемо сервисне информације, прво на нашем сајту поставимо и онда шаљемо медијима како би што већи број грађана у што краћем року био обавештен – објашњава директорка.

Vodosnabdevanje

Неисправна вода не сме у систем 

Директорка предузећа „Напредакˮ истиче да је њихова обавеза најпре да утврде исправност воде и да у случају када она није за пиће обуставе испоруку корисницима.

– И прошле године река Моравица је била замућена око 20 дана. Дакле ту се не ради о неком обичном замућењу, већ о неисправној води коју никако не можемо да пустимо у систем. Морамо да је меримо нон стоп, људи су на терену 24 часа дневно, контролишу бројне параметре, заједно координирамо и чинимо све што можемо да што пре оспособимо систем. Дакле, нису тачни наводи да радници не раде, да не дежурају. Крајње смо посвећени и уморни и радимо на решавању тог проблема онолико колико то зависи од нас. Када се замути река некада мутноћа може да падне на дозвољене вредности за један дан, а некада може да траје и по 20 дана. Зато се не може предвидети и дати одговор људима када нам поставе питање. То не зависи од нас, него од природе, од поступка пречишћавања саме реке. И оно што бих још навела јесте апел људима да не преносе дезинформације, да не шире панику. Слободно нека нас позову, никога нисмо упутили без одговора на Сокопрес, само смо одговарали где се то објављује да би знали за следећи пут – каже директорка.

Vodosnabdevanje

Да неисправна вода никако не сме у систем и да је здравље људи изнад свега, истакао је и Владица Милојевић, управник Водовода.

– На друштвеним мрежама се појавила прича да вода није била исправна за пиће у оном моменту када смо имали проблема са водоснабдевањем. Та информација је потпуно нетачна и спада у домен стварања панике. Ми неисправну воду не смемо никако да пустимо у систем. Зовемо Завод за заштиту из Зајечара који све то контролише и ту нема никаквог играња – каже Милојевић.

Тражи се дуготрајно решење

Грађане је интересовало и због чега је у појединим деловима Сокобање водоснабдевање уредно и без замућења, док су други, конкретно Озренска, Сокоградска и Улица Драгољуба Вујића у истом периоду били без воде.

– Водоводни систем Сокобање састоји се из две или три висинске зоне и количина воде која је на извориштима Озрен и Врело је мала да би могла да се преусмерава по другим деловима Сокобање. Та количина воде коју смо имали у том моменту са Озрена и Врела се разлила по ниској зони по Сокобањи. За викенд је водоснабдевање нормализовано. У оном моменту када смо имали прве добре анализе и мутноће и других органских параметара вода је пуштена у систем, није било проблема и ево сада је све у реду. Притисак је нормалан – каже Зоран Ристић, технички руководилац ЈКП Напредак.

Он додаје да су радови на Врелу завршени и да је проблем био у томе што је штета била велика, те да су у једном тренутку били без потребног материјала.

– Ми смо ископали шахту надајући се да ћемо на време да одрадимо радове. Међутим, због огромног квара у дужини од 150 метара у улици Његошевој и осталог превезивања надовезала се и улица 23. Дивизије. Нисмо успели на време да одрадимо. Проблем је био и набавка цевног материјала тако да нам је требало неких шест метра укупне дужине. Нико није хтео да прави у тој дужини, игром случаја смо пронашли код колега у Србији. Оног момента кад је стигао цевни материјал ми смо то одрадили, за десетак дана завршили, тако да је превезивање старог на нови цевовод одрађено – истиче Ристић.

Директорка Ана Вељковић подсећа да проблем водоснабдевања није од јуче, али да раде на томе да пронађу неко дуготрајно решење.

– Конкретно у Фабрици воде Царина и на Лептерији на бунару, у последњих 20 година нису рађени никакви радови, занављање или реновирање. Први пут, сада, Јавно комунално предузеће и Општина Сокобања издвајају значајна средства како би се извршило реновирање фабрике и бунара и како би се повећала издашност. Оно што је ЈКП сада предузело јесте да је издвојило милион и по динара у првој фази испитивања мутноће, издашности и других параметара на бунару на Лептерији и први резултати обећавају – каже директорка предузећа Ана Вељковић и додаје да ће у неком наредном периоду бити уложено 50 милиона динара за репарацију фабрике воде Царина и за повећање издашности извора.

Vodosnabdevanje

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 18 =