Јаме и пећине Сокобање − Упознајте јаму „Велика Порица”

Друштво Туризам

„Велика Порица” или како се још назива и „Голема Порица”, налази се на територији заштићеног подручја – Специјалног резервата природе „Ртањ”, тачније на територији села Шарбановац – Сокобања. Сматра се да је овакав изглед, какав има данас, добила типичним урушавањем таванице, а неке претпоставке указују да је негде у далекој прошлости имала један једини јамски улаз.

У јаму, дужине 217 метара и дубине 35 метара, улази се кроз стрм пролаз између две стене са узаним пролазом, на чијем се крају налазе мердевине. Постављен је и конопац како би се лакше сишло, али је препоручен и опрез приликом самог уласка. Како има широк отвор, видљива је и са сателитских снимака, односно на гугл мапама.

− Великих Порица на Ртњу има доста. Доста тих јама је запуњено земљом, деловима дрвећа па су прикривене, као на пример „Звечана Пропаст”, која је доста неприступачна у односу на „Велику Порицу”. Ту је и „Мала Порица”. Ту се налази и јама код „Јеловца”. Све су то неке јаме које су замаскиране и питање је колико још има јама у овим вртачама и овом буквалном саћу, ако гледамо рељеф. Ова јама је настала обрушавањем кречњачких плоча које су и створиле овакав вид рељефа. Сада,када сиђете у јаму ви ходате по некадашњем плафону, односно таваници некадашње пећине. Релативно je нова и настала је у кредним кречњацима, а може за њу да се каже да и даље настаје − каже Младен Антић, председник ПД „Оштра Чука”.

Пећина је јединствена и по томе што се у њој рачвају и два пећинска канала. Један југо-југоисточни и један северо-северозападни чија је дужина мало већа. Унутар ње видљиво је и постојање додатних канала који су данас затрпани лишћем и земљаним наносом. Температурна разлика бива све драстичнија, када зађете у канале, а присутна је и богата вегетација.

Како је импозантна својим изгледом и лепотом, незаобилазна је атракција приликом организованих планинарских акција и посете „Малим ртањским врховима”, који се реализују у сарадњи Планинарског друштва „Оштра Чука” и локалног Удружења грађана „Велика Порица Ртањ”, из Шарбановца. Мештани воле и да кажу „Да у њу може стати хиљаду људи”, а можемо слободно да додамо…„Макар један или једна више”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =