Изградња визиторког центра код Сесалачке пећине и њено уређење крећу од наредне године

Друштво Туризам

Оно што је најбитније за једну туристичку дестинацију је њена промоција што је и главни задатак Туристичке организације Сокобања (ТОСБ) и захваљујући којој је бања под Озреном одржала висок туристички промет последњих година. Поред тога ТОСБ у оквиру свог плана и програма у наредне три године учествоваће у развојним инфраструктурним и супраструктурним пројектима на територији наше општине, сазнајемо од директора ове установе Љубинка Миленковића.

У наредном периоду учиниће се доста на уређењу Сесалачке пећине, која је због своје атрактивности и лепоте већ дуже једно од омиљених излетишта туриста. Пећина има веома занимљиве украсе:сталактите, сталагмите и травертинске каде. Улаз у пећину је велики и сви главни ходници су осветљени. У једном делу пећине се појављује река понорница Зарвина, Током јуна, јула и августа месеца у деловима пећине, на тавану, може се видети велика колонија слепих мишева. Тако да пећина поседује геодиверзитетска и биодиверзитетска обележја, вредности од научног, естетског, културног и образовног значаја.

Већ наредне године, почеће се са уређењем и стављањем у функцију Сесалачке пећине, када ће један њен део бити стављен у функцију за обиласке и када ће се почети са израдом пројектне документације за визиторски центар. Планирано је да овај визиторски центар буде изграђен 2025.године а потпуно и коначно опремљен у 2026.години.

− Визиторски центар имаће три дела: водичко-аниматорски, мултимедијалну поставку и сувенирницу и служиће за интерпретацију и стављање у функцију природних и атрактивних локалитета не само села Сесалца већ и Богдинца и Милушинца. У оквиру трећег дела визиторског центра, који смо назвали-сувенирница, становници сва три поменута села моћи ће да пласирају своје производе односно и прехрамбене и сувенире и разне друге рукотворине, све оно што је обележје тог краја.На овај начин моћи ће да уновче своје знање и умеће али уједно и да промовишу традицију овог краја − истако је Миленковић.

Наш саговорник истиче да је изградња истог таквог визитораског односно интепретаторског центра са три елемента планирана и у одножју Ртња.

− Намера нам је да на тај начин валоризујемо планину, а не да деградирамо неком великом изградњом, природне вредности које она поседује као специјални резерват природе − додао је Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =