Olga Ilić

Има ли смисла живети у уметности – Трње и ловорике Олге Илић

Друштво

Tрибина под називом „Има ли смисла живети у уметности”, коју ће водити филмски критичар Дејан Дабић, уредник филмског програма Нишког културног центра, биће одржана сутра (4. децембар) у просторијама Народне библиотеке „Стеван Сремац” са почетком у 18 часова. Учесници трибине су Јелена Стојановић, редитељ историјског документарног филма „Трње и ловорике Олге Илић” и редитељ Велимир Стојановић.

У оквиру трибине посетиоцима ће бити приказан документарни филм „Трње и ловорике Олге Илић”. То је узбудљива прича која прати бурну биографију највеће балканске путујуће глумице свих времена, а данас заборављене Олге Илић која је 1880. године рођена у Солуну, а каријеру је је отпочела и завршила у Нишу, као првакиња драме и редитељ. Била је и оперски сопран, певачица шансона и севдалинки, снимила је више од 25 грамофонских плоча са чувеним Цицварићима, одиграла преко сто улога и режирала више од 15 представа. Олга Илић је једна од највећих српских позоришних глумица и зачетница је модерног српског театра. Након Саре Бернар, 1910. године Олга се уписала у историју као први женски Хамлет на Балкану. Одликована је орденом Светог Саве V степена.

Иако две улице у Нишу и Новом Саду носе име ове велике уметнице, она је данас скоро заборављена. Филм „Трње и ловорике Олге Илић” је јединствен документарни филм у српској кинематографији, с обзиром да се бави животом и делом неког позоришног уметника пре Другог светског рата. Снимљен је у продукцији Форум Артистикума из Ниша, поводом обележавања 140 година од рођења Олге Илић и 125 година од почетка њеног уметничког рада. Премијерно је приказан на 54. Фестивалу глумачких остварења у Нишу и на Профи Фесту и Фестивалу духовног филма у Зајечару, као и фестивалима у Апатину, Шапцу, Пироту, Кучеву, Новом Бечеју и Прокупљу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 12 =