Olga Ilić

Ima li smisla živeti u umetnosti – Trnje i lovorike Olge Ilić

Društvo

Tribina pod nazivom „Ima li smisla živeti u umetnosti”, koju će voditi filmski kritičar Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, biće održana sutra (4. decembar) u prostorijama Narodne biblioteke „Stevan Sremac” sa početkom u 18 časova. Učesnici tribine su Jelena Stojanović, reditelj istorijskog dokumentarnog filma „Trnje i lovorike Olge Ilić” i reditelj Velimir Stojanović.

U okviru tribine posetiocima će biti prikazan dokumentarni film „Trnje i lovorike Olge Ilić”. To je uzbudljiva priča koja prati burnu biografiju najveće balkanske putujuće glumice svih vremena, a danas zaboravljene Olge Ilić koja je 1880. godine rođena u Solunu, a karijeru je je otpočela i završila u Nišu, kao prvakinja drame i reditelj. Bila je i operski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča sa čuvenim Cicvarićima, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava. Olga Ilić je jedna od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnica je modernog srpskog teatra. Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana je ordenom Svetog Save V stepena.

Iako dve ulice u Nišu i Novom Sadu nose ime ove velike umetnice, ona je danas skoro zaboravljena. Film „Trnje i lovorike Olge Ilić” je jedinstven dokumentarni film u srpskoj kinematografiji, s obzirom da se bavi životom i delom nekog pozorišnog umetnika pre Drugog svetskog rata. Snimljen je u produkciji Forum Artistikuma iz Niša, povodom obeležavanja 140 godina od rođenja Olge Ilić i 125 godina od početka njenog umetničkog rada. Premijerno je prikazan na 54. Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu i na Profi Festu i Festivalu duhovnog filma u Zaječaru, kao i festivalima u Apatinu, Šapcu, Pirotu, Kučevu, Novom Bečeju i Prokuplju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + eight =