Hranilice omiljeno mesto ptica pevačica

Društvo

Hranilice za ptice u parku Banjica,koje su protekle nedelje postavljene, uveliko ispunjavaju svoja očekivanja. Na njima možete videti mnoštvo ptica koje se na ovakav način prihranjuju tokom zimskog perioda, vremenu kada je teže pronaći hranu. Prihranu im dostavljaju članovi Sokobanjskog ekološkog društva, u vidu sirovih semenki suncokreta.

Na ovim zimskim fotografijama je velika senica, ptica pevačica koju često možete da vidite u našim krajevima. Stanovnik je Evrope i Azije u svim šumama. Okuplja se u jatima i skita po okolini. Neke tokom zime odlaze severnije od mesta gnežđenja, posebno ako su se gnezdile na balkanskim planinama. Tada odlaze u Panonsku niziju. Za svoja gnezda koristi sve razpoložive šupljine, duplje drveća,u zgradama, u šupljim cevima. A dešava se da se gnezde i u delovima poljoprivredne mehanizacije. Lako je možete prepoznati. Ptica dužine oko 14 centimetara sa širokom crnom linijom koja podseća na kravatu. Glava i vrat su crni, a gornja strana tela maslinasto zelena. Stalno cvrkuću-pevaju. Interesantno je i to da prilikom ležanja na jajima u gnezdu sikću poput zmije, kako bi preplašila napadače koji je ne vide u mraku šupljine. Po narodnom verovanju senica čuva kuću od groma i vatre, ako se na nju naseli.

Da podsetimo. Ove hranilice za ptice protekle nedelje postavili su članovi Sokobanjskog ekološkog društva(SED). Sredstva za izgradnju hranilica i prihranu obezbeđena su prodajom limenki koje su članovi i simpatizeri prikupili tokom protekle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − 2 =