Хранилице омиљено место птица певачица

Друштво

Хранилице за птице у парку Бањица,које су протекле недеље постављене, увелико испуњавају своја очекивања. На њима можете видети мноштво птица које се на овакав начин прихрањују током зимског периода, времену када је теже пронаћи храну. Прихрану им достављају чланови Сокобањског еколошког друштва, у виду сирових семенки сунцокрета.

На овим зимским фотографијама је велика сеница, птица певачица коју често можете да видите у нашим крајевима. Становник је Европе и Азије у свим шумама. Окупља се у јатима и скита по околини. Неке током зиме одлазе северније од места гнежђења, посебно ако су се гнездиле на балканским планинама. Тада одлазе у Панонску низију. За своја гнезда користи све разположиве шупљине, дупље дрвећа,у зградама, у шупљим цевима. А дешава се да се гнезде и у деловима пољопривредне механизације. Лако је можете препознати. Птица дужине око 14 центиметара са широком црном линијом која подсећа на кравату. Глава и врат су црни, а горња страна тела маслинасто зелена. Стално цвркућу-певају. Интересантно је и то да приликом лежања на јајима у гнезду сикћу попут змије, како би преплашила нападаче који је не виде у мраку шупљине. По народном веровању сеница чува кућу од грома и ватре, ако се на њу насели.

Да подсетимо. Ове хранилице за птице протекле недеље поставили су чланови Сокобањског еколошког друштва(СЕД). Средства за изградњу хранилица и прихрану обезбеђена су продајом лименки које су чланови и симпатизери прикупили током протекле године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + nine =