Етно млин „Вељковић” обогаћује туристичку понуду Сокобање

Друштво

Село Читлук је једно од највежих села у сокобањској општини како по броју становника тако и по површини коју захвата. До пре неколико деценија старији мештани памте да је било неколико воденица у Читлуку које су, користећи снагу воде, млеле не само пшеницу већ кукуруз од ког се добијало кукурузно брашно. У данашње, модерно, доба модерни млинови су преотели улогу старих воденица и оне су остављене да тону у заборав, само још понегде је могла да се нађе нека стара зграда поред реке или потока урасла у трње и коров.

Милош Вељковић из Читлука решио је да оживи традицију старих млинара и реновира стари млин који је припадао његовој породици. Откупио је стари млин, реновирао га на начин да он буде функционалан у смислу млевења житарица на традиционалан начин али користећи снагу струје. Сама зграда је задржала свој стари изглед какав је имала пре сто година а испред воденице је направљена фонтана и мали мост.

− Брашно добијено у оваквој воденици је много боље за исхрану јер кроз процес млевења се не одбацује опна зрна у којој се налази најхранљивији део већ се и она меље и део је брашна на крају процеса − каже Вељковић.

Некада се за млевење брашна чекао ред и по неколико дана а власници жита су ноћили испред воденице да не изгубе ред.

Ето млин је само почетак и основа, Милош планира да обогати своју понуду и у оквиру млина направи и етно ресторан у коме ће се служити традиционала јела и домаћа пића. Поред тога гости воденице имаће прилику да обиђу околину у старом фијакеру или чезама, по жељи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =