„Енглезиˮ насмејали и расплакали публику у Сокобањи

Друштво Култура

Све емоције које се назиру у поднаслову представе „Не играј на Енглезеˮ Алексиначког позоришта – Дука Јовановић, а који гласи „горка комедија на провинцијски начинˮ, доживело је неколико стотина гледалаца на великој сцени Летње позорнице „Врелоˮ у Сокобањи.

Трочлани ансамбл представе, који чине глумци Бојан Цветковић, Срђан Стојадиновић и Милош Паовић, готово у даху је одиграо овај комад Владимира Ђурђевића у четвртак, 7. јула, у оквиру програма Бањског забавног лета.

Englezi

Окосница приче у којој се три дугогодишња пријатеља кладе на исту утакмицу, али на различите начине, изазвала је сијасет комичних ситуација, које је публика често награђивала аплаузом на отвореној сцени. Али, пошто сваком од њих исход утакмице, због превеликог животног улога, значи пуно, радња представе креће у преиспитивање њиховог пријатељства, а након тога и разобличавање њихових промашених живота. Кладионица и коцка су у представи само средства за покретање међусобних обрачуна, али и обрачуна сваког од њих са самим собом. На крају се комедија претвара у горке животне исповести које многе у публици нису оставиле равнодушним.

Englezi

Ваља напоменути да је овај хит текст Владимира Ђурђевића више пута игран на сценама широм Србије у различитим продукцијама, али да алексиначка поставка има специфични шмек, јер је радња измештена из Београда у Алексинац, а ликови говоре дијалектом који се користи у том крају, сем једног од њих који након дугогодишњих студија у престоници и даље „удара у бандереˮ. Признаћете да сваки град на југу има по неколико сличних становника. Оваква смеша дијалеката је додатно простор за комичне заплете.

Према речима Бојана Цветковића, једног од глумаца у представи, ансамбл је одушевљен пријемом публике у Сокобањи.

– Било је сјајно позоришно вече. Милим да је публика тачно осетила поруку представе, а то се видело и на крају када су нас наградили вишеминутним аплаузом, а играти на овако великој и дивној летњој сцени, као што је ‘Врело’, потпуно је ново искуство. Надамо се новом извођењу у Сокобањи у скорије време – каже Цветковић.

Englezi

Лепо је напоменути и хуманитарну мисију представе „Не играј на Енглезеˮ коју ансамбл већ месецима игра у Алексинцу у хуманитарне сврхе у сарадњи са локалним Црвеним крстом, прикупљајући тако помоћ за породице настрадалих рудара у несрећи која се десила овог пролећа у руднику „Сокоˮ.

Бањско забавно лето се наставља у суботу, 9. јула, концертом све популарније групе Калем од 20 сати.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + three =