Еколошко-едукативни центар у Раденковцу − ПЕВАЦ, угостио малишане са Малте

Друштво Туризам

Сокобањско еколошко друштво,у сарадњи са Планинарским друштвом „Оштра Чука”,у недељу су угостили два Џудо клуба,„Мелиха” и „Широ”, који су у Сокобању дошли са Малте. Њихов дом и некадашња школа у Раденковцу ,која је постала један еколошки, едукативни, планинарски центар, примио је своју прву већу групу из иностранства.

Овај центар, који је назван „Певац”, што је скраћеница од Планинарски-Еколошки-Визиторски-Активистички-Центар, је у својим завршним фазама, пред отварање и почетак рада са децом. Владан Димитријевић, председник Сокобањског еколошког друштва, истакао је да је њихова жеља да се у центру баве едукацијом деце и младих, и то поштовању и очувању природе, као и животом у складу са њом.

− Некако у току тих наших припрема нама су се јавили људи са Малте који долазе овде са децом, спортистима који тренирају џудо. Председник њиховог клуба господин Џозеф Кастиљо, који има кућу у Дугом Пољу, код Сокобање и који веома воли Србију и Сокобању како и природу, желео је да му ми помогнемо да својим штићеницима прикаже што боље лепоте природе Србије и Сокобање. Ми смо те две наше ствари повезали и тако је наш Еколошки центар „Певац”, добио своје прве посетиоце из иностранства, групу од педесеторо, углавном деце и младих и неколико родитеља, који су овде дошли да виде како изгледа природа Сокобање. С обзиром да су острвска земља, каменита, њима је већина ствари које овде виде потпуно непозната и када су у питању облици рељефа и када су у питању животињске и биљне врсте. Мислим да смо им приредили јако занимљиву екскурзију − рекао је Димитријевић.

Давид Цуцић, џудо мајстор из Зрењанина који ради на Малти као тренер Малта Џудо академије и Мелиха Џудо клуба, истакао је да је деци и одраслима ова природа прелепа, првенствено што на Малти та деца немају прилику да долазе у овакав контакт са природом, због подручија у коме живе.

− Стварно је прелепо, ово данас што смо урадили. Ово је нешто што се ретко виђа, а поготову деци која живе на Малти. Домаћини су нас стварно угостили и ово лепо осмислили. Деца су одушевљена храном. Била је супер. Нисам очекивао да може то тако, велики котлић, гулаш. То је нешто што је баш аутентично, наше и свима се то баш свидело. Ова природа је нешто што треба видети и осетити. Деца су по први пут видела снег и овакву природу, а то је нешто што је на Малти јако ретко − рекао је Цуцић.

Ова занимљива ескурзија била је подељена у два дела. Првенствено су гости посетили Споменик природе „Рипаљку”, где су имали прилику да се кроз едукативно предавање водича из Сокобањског еколошког друштва и планинарско друштва „Оштра чука”, боље упознају са природом и околином Сокобање. Да виде како изгледа тај систем каскада и њен највиши водопад.

На следећој дестинацији Власина, где је направљен један мали непланирани предах, многи од ових малишана, по први пут су видели снег и осетили ту радост белог покривача. Други део одрађен је у самом Раденковцу где су приликом обиласка шуме храстова „Рудина” имали прилику да се, кроз предавања, упознају са светом животиња ,који се редовно виђа у сокобањском крају.

На крају излета припремљене су и интерективне игре,„Са камена на камен” и „Шишмиш мољац”, које подучавају о начину како функционише живи свет и у којима су уживали, како они најмлађи тако и они старији.

А како је изгледала ова едукативна екскурзија, можете погледати и у видео прилогу…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + five =