Nasilje

Edukacija u sokobanjskim školama: Deca moraju da shvate da nasilje nije rešenje

Društvo

Vršnjačko nasilje danas je jedan veliki i ozbiljan problem, zato je važno takvo ponašanje prevenirati i predočiti deci njegove negativne posledice, kaže Žarko Trebješanin, naš istaknuti psiholog, koji je juče u okviru programa edukacije održao predavanje za učenike sokobanjskih škola. Program prevencije nasilja se sastojao iz tri dela, a jedan od njih je predstava „Zato što te se plašimˮ.

Kroz odličan glumački performans u kojem su prikazani nasilnik i žrtva, posmatrači su imali priliku da svedoče jednom realističnom činu nasilja. Drugi deo ovog višeslojnog programa je predavanje prof. Trebješanina, a zatim sledi i deo predstave u kojem publika postaje reditelj.

– Deca moraju da shvate da su i oni odgovorni, ako vide nasilje da su dužni da to spreče. Takođe je važno da shvate da na nasilje ne smeju da odgovaraju nasiljem, jer to ne vodi rešenju. Svaki sukob, svaki konflikt može se rešiti nenasilnim putem. Treći deo programa je po meni možda najinteresantniji i najznačajniji jer oni aktivno učestvuju. Glumci odigraju jednu scenu, koja može da se pretvori u vrlo ozbiljni nasilje i sada je zadatak publike da oni budu kao reditelji i da kažu kako bi trebalo da se ponaša onaj ko je žrtva da bi izbegao dalju eskalaciju nasilja. Deca vrlo brzo shvate, većina kad vidi predstavu i čuje predavanje počne da razmišlja o tome – objašnjava stručnjak.

Ovakvi programi su najbolji za prevenciju nasilja kod mladih i već bi u vrtiću deca trebalo da shvate da mogu da uđu u konflikt, ali da treba da nauče da poštuju drugog koji ima samo drugačiji interes od našeg.

– Kada se razviju svest, empatija, osećanje solidarnosti, to je najbolja prevencija. Naravno tu postoji obezbeđenje, imate aparate za detekciju noževa, ali ništa, ništa nije važnije nego da deca počnu drugačije da razmišljaju i da shvate da nasilje ne vodi nikuda. Ako hoće da reše problem to mora samo na jedan miran način i da to bude u interesu jednog i drugog. Nikako da ja sad koji sam jači pokušavam da ostvarim svoje interese, a da me za onog drugog baš briga – kaže prof. dr Trebješanin.

Program prevencije nasilja podržali su Opština Sokobanja, Osnovna škola „Mitropolit Mihailoˮ i Srednja škola „Branislav Nušićˮ.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + 8 =