Nasilje

Едукација у сокобањским школама: Деца морају да схвате да насиље није решење

Друштво

Вршњачко насиље данас је један велики и озбиљан проблем, зато је важно такво понашање превенирати и предочити деци његове негативне последице, каже Жарко Требјешанин, наш истакнути психолог, који је јуче у оквиру програма едукације одржао предавање за ученике сокобањских школа. Програм превенције насиља се састојао из три дела, а један од њих је представа „Зато што те се плашимˮ.

Кроз одличан глумачки перформанс у којем су приказани насилник и жртва, посматрачи су имали прилику да сведоче једном реалистичном чину насиља. Други део овог вишеслојног програма је предавање проф. Требјешанина, а затим следи и део представе у којем публика постаје редитељ.

– Деца морају да схвате да су и они одговорни, ако виде насиље да су дужни да то спрече. Такође је важно да схвате да на насиље не смеју да одговарају насиљем, јер то не води решењу. Сваки сукоб, сваки конфликт може се решити ненасилним путем. Трећи део програма је по мени можда најинтересантнији и најзначајнији јер они активно учествују. Глумци одиграју једну сцену, која може да се претвори у врло озбиљни насиље и сада је задатак публике да они буду као редитељи и да кажу како би требало да се понаша онај ко је жртва да би избегао даљу ескалацију насиља. Деца врло брзо схвате, већина кад види представу и чује предавање почне да размишља о томе – објашњава стручњак.

Овакви програми су најбољи за превенцију насиља код младих и већ би у вртићу деца требало да схвате да могу да уђу у конфликт, али да треба да науче да поштују другог који има само другачији интерес од нашег.

– Када се развију свест, емпатија, осећање солидарности, то је најбоља превенција. Наравно ту постоји обезбеђење, имате апарате за детекцију ножева, али ништа, ништа није важније него да деца почну другачије да размишљају и да схвате да насиље не води никуда. Ако хоће да реше проблем то мора само на један миран начин и да то буде у интересу једног и другог. Никако да ја сад који сам јачи покушавам да остварим своје интересе, а да ме за оног другог баш брига – каже проф. др Требјешанин.

Програм превенције насиља подржали су Општина Сокобања, Основна школа „Митрополит Михаилоˮ и Средња школа „Бранислав Нушићˮ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − two =