Друга шанса за основно образовање: Врата школе отворена и за неписмене

Друштво

У оквиру основног образовања одраслих, које се у Основној школи „Митрополит Михаило”, спроводи скоро једну деценију први пут ове школске године настава ће бити организована и у оквиру првог циклуса, што значи да ће наставу моћи да похађају и полазници који немају завршена ни прва четири разреда основне школе.

‒ Настава у оквиру основног образовања одраслих у сокобањској основној школи, до сада се одвијала у оквиру другог циклуса, који обухвата пети и шести разред основне школе и трећег циклуса који обухвата седми и осми разред основне школе. Од ове године Школска управа Зајечар омогућава и полазницима који нису завршили ни нижу основну школу, са територије наше општине, да се образују ‒ каже Радиша Милановић, андрагошки асистент.

Као и претходних година, настава у оквиру основног образовања одраслих почеће средином октобра и трајаће до краја априла, евентуално почетка маја.

‒ Настава се обично одвија у касним поподневним и вечерњим часовима са почетком у 17 или 18 часова и организује се кроз блок наставу. Тим наставника, обучен за рад са овим полазницима, пре свега ради на томе да настава буде функционална ‒ истиче Милановић.

Наш саговорник додаје и да полазници не морају да брину када су путни трошкови у питању јер то надокнађује Национална служба за запошљавање која, у сарадњи са сокобањском основном школом, полазницима након завршеног основног образовања, омогућава да заврше и неку обуку у трајању од два или три месеца и на тај начин стекну одређену квалификацију попут: помоћни кувар, конобар, собарица…

‒ Ми већ имамо одређени број полазника за све циклусе, али места има још увек, тако да овом приликом позивамо све мештане, који немају завршену основну школу, да постану полазници Основног образовања одраслих. Сви заинтересовани могу се руководству школе пријавити све до средине октобра, када почиње настава ‒ додаје Милановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =