CK

Додељена признања најхуманијима који су спасили један град величине Сокобање

Друштво

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Сокобања организовао је свечаност на којој су додељена признања најзаслужнијим даваоцима драгоцене течности са територије наше општине. Додељене су захвалнице мештанима који су 10 и 20 пута дали крв и плакете даваоцима који су драгоцену течност дали 35, 50, 75 и 100 пута. У конгресној сали хотела „Моравицаˮ том приликом додељене су и дипломе и захвалнице свим сарадницима, донаторима и волонтерима који су у претходне четири године помагали рад Црвеног крста.

Др Драган Станојевић, председник Црвеног крста Сокобања, захвалио се свима који су дошли и својим присуством увеличали ову свечаност, а посебно добровољним даваоцима и младим волонтерима.

– Црвени крст је обезбедио захвалнице и плакете радним организацијама и установама, али су на првом месту добровољни даваоци крви којима се овом приликом посебно захваљујем, јер је њихов допринос у овим тешким временима изузетно велики јер смо две године били у корони и било је тешко наћи људе који ће дати крв с обзиром да је била епидемија. Такође бих похвалио и волонтере јер су то дивни млади људи, који су одвојили од свог слободног времена да би се бавили хуманитарним радом – рекао је Станојевић.

Волонтери Црвеног крста

Посебну плакету под називом „Широко срцеˮ добио је РМУ „Сокоˮ чији су радници традиционално највећи и најзаслужнији даваоци крви на територији општине Сокобања.

CK
Радници РМУ Соко највећи даваоци

Милица Миленковић секретар Црвеног крста Сокобања каже да јој је драго што су након дужег времена успели да организују једну овакву свечаност и захвале се свим добровољним даваоцима крви, који су, према њеним речима, својом хуманошћу спасили један град величине Сокобање.

– Ако данашње плакете и захвалнице које смо поделили добровољним даваоцима крви, помножимо са бројем давања и томе додамо да једна јединица крви може спасити три живота то значи да су ови људи који су данас били у хотелу ‘Моравица’ спасили један град величине Сокобање и мислим да то довољно говори о њиховој хуманости. Желим да нове генерације науче нешто од њих и да се придруже породици најхуманијих људи, а да Сокобања и даље буде једна од средина која има давалаштво на високом нивоу – истакла је Миленковић.

Иначе, Светски дан добровољних давалаца крви обележава се широм света од 2004. године и то 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио и Нобелову награду.

CK

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + seven =