Дан Земље под слоганом „Планета против пластике”

Друштво

Дан планете Земље обележава се сваког 22. априла у више од 150 земаља света. Установљен је још 1970. године од стране Гејлорда Нелсона, америчког сенатора и еколога и Дениса Хејса, дипломца на Харвардском универзитету. Службено се обележава од 1992. на предлог боливијске владе, а 2009. године Општа скупштина Уједињених народа проглашава 22. април Међународним даном планете Земље.

Овај датум обележава се и у Сокобањи, акцијом чишћења сокобањске стране Бованског језера, која ће трајати данас до 13 часова, а организују је Општина Сокобања, Јавно предузеће „Зеленило”, ЈКП „Напредак”, Спортско рекреативни центар „Подина”, Културни центар Сокобање, Сокобањско еколошко друштво (СЕД), Риболовачко друштвао и МЗ „Трубаревац”.

Дан планете Земље осмишљен је као начин да се јавност ангажује, и да зелене теме буду уведене на национални дневни ред. Намера је да се људи широм света подсете у каквом је стању наша планета као и да се становништву укаже на проблеме са којима се сусреће наш еко систем, на загађење насељених места и на то како побољшати квалитет животне средине.

Фото: Кристијан Ђорђевић

Овогодишња тема Дана планете Земље је „Планета против пластике”, а као тема претходи и историјском споразуму у будућности који се очекује да ће и бити постигнут. Наиме више од 50 земаља света позвало је на окончање загађивања пластиком до 2040. године.

Када се говори о планети Земљи, иако смо изашли из времена када је она сматрана равном плочом, ипак није савршена сфера или лопта. Спљоштена је на половима и дефинише се као „спљоштени сфероид”. Више од 70 посто планете покривено је водом у чврстом, течном и гасовитом стању (реке, мочваре, глечери, језера, мора, океани), а 97 одсто све воде је слана вода у океанима. Једна интересатна чињеница је да свемир и тај бестежински простор почиње на око 100 километара изнад Земље. Та граница између атмосфере и свемира позната је као Карманова линија, а тих 100 километара је отприлике као када би аутомобилом или неким другим превозним средством отишли од Сокобање до рецимо Јагодине. Пут од 100 километара да баците први поглед на нашу планету и на наш свет.

Фото: Кристијан Ђорђевић

Аутор насловне илустрације: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =