Чланови ХПД „Витез” из БиХ у посети Сокобањи

Друштво Туризам

Чланови ХПД „Витез” из Босне и Херцеговине, посетили су крајем прошле недеље Сокобању, дружили се са члановима ПД „Оштра Чука” и уз помоћ њиховог водича Милана Дикулића организовали су успон на Ртањ.

Драгана Сивоњић, потпредседнице хрватског планинарског друштва из Витеза, каже да је разлог за долазак у ове крајеве Србије био двострук. Наиме, овај клуб већ годинама сарађује са ПД „Бабин зуб” из Књажевца, преко кога су се и чланови сокобањског планинарског друштва упознали са радом ХПД „Витез” и то пре шест година.

Планинарска друштва из Витеза и Књажевца, наиме сваке године организују сличне планинарске акције под називом „In honor of my donor”. Сандри Живковић, чланици ПД „Бабин зуб” је у 21. години урађена трансплантација оба плућна крила. Прошло је тачно десет година од тада и Сандра је у част донора организовала  планинарски успон 23. и 24. септембра на Тупижници код Књажевца.

− Нешто попут Сандре у Бучју, ми исто радимо у Витезу, у знак сећања на једног младића који је трансплантирао срце али на жалост је преминуо, организирамо меморијални поход који се зове по њему „Даријан Шарац” − рекла је Сивоњић.

Чланови ХПД „Витез” већ други пут су у Сокобањи и кажу да су одушевљени њеном лепотом и да их је Ртањ импресионирао.

− Ртањ је заводљив и Ртањ је, ми не волимо то рећи освојив, јер увек допуштамо да планине освајају нас, али заиста нешто прекрасно. Оно што је нама и као организаторима и као учесницима овога похода битно, јесте да смо свих нас двадесет двоје колико нас је у овој екипи, успели успешно и без већих проблема испењати сам врх Шиљак. Посебно нам је то важно јер наравно, није поход успешан ако се догоди нешто лоше, али имате тако квалитетне људе у ПД Оштра Чука, да се данас крај њих, крај нашег водича, али наравно и председника друштва који нам је дао важне упуте како да се понашамо на планини, ништа лоше није ни могло догодити − рекла је наша саговорница.

Сарадње између ова три планинарска друштва траје већ годинама и у наредном периоду ће се наставити и сигурно и интензивирати, сазнајемо од Младена Антића председника ПД „Оштра Чука”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + one =