Буди херој − Одржана прва акција добровољног давања крви

Друштво Здравље

Данас је у просторијама Специјалне болнице Сокобања,одржана прва овогодишња акција добровољног давања крви, у организацији Црвеног крста Сокобање и Завода за трансфузију крви Ниш. Милица Миленковић, секретар ЦК Сокобање, захвалила се свим добровољним даваоцима који су учествовали у акцијима у току протекле године, како и у овој данашњој.

− Да кажем,да смо план за прошлу годину испунили 96 посто. Значи скоро у потпуности испуњен план. Тако да се надам да ће тако бити и ове године. Ова прва акција коју данас реализујемо у просторијама Специјалне болнице Сокобања, указује да ће највероватније бити тако и ове године. Задовољни смо одзивом. Највише се одазвало, као и увек, традиционално, радника мрког угља „Соко”. Поред тога имамо нове даваоце, оне који по први пут дају крв и генерално захваљујем се свима који су дошли и који ће дати крв, јер у овом периоду, иза нове године, то је неопходно, јер смо имали једну паузу око празника, тако да је потребно да сада надокнадимо те дане и надам се да је ово у Сокобањи један добар почетак ове нове године − каже Милица Миленковић, секретар ЦК Сокобања.

Др Петар Стојановић из Завода за трансфузију крви Ниш каже да су веома задовољни одзивом.

− Веома смо задовољни што се тиче самог одазива на овој акцији. Иначе на свакој акцији имамо преко осамдесетак даваоца па чак и сто даваоца по акцији. До сада је највише било радника из рудника „Соко”, али наравно и из других предузећа. Морам да напоменем да су ове акције веома значајне јер је тренутно то једини начин на који добровољни даваоци из Сокобање и околине да дају крв, а то јесте управо када ми дођемо и организујемо акцију − рекао је Стојановић.

Овим акцијама присутни су и волонтери Црвеног крста који вредно и неуморно раде.

− Оно што је најбитније да кажемо јесте да волонтери Црвеног крста шире идеју о давалаштву. Они својим радом и залагањем утичу на људе који до сада нису давали крв да постану добровољни даваоци, а и на своје вршњаке да постану волонтери − додала је Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =