Boris Milić iz Grdelice ovogodišnja prva harmonika Srbije

Društvo Kultura

Simboličnim spuštanjem zastave i proglašenjem ovogodišnjeg pobednika završena je 57. manifestacija Prva harmonika Srbije „Sokobanja 2019”. Ove godine prvo mesto u konkurenciji seniora i titulu „Prva harmonika Srbije” poneo je sedamnaestogodišnji Boris Milić iz Grdelice, drugo mesto zauzeo je Petar Marković iz Pukovca, a treće Ranko Stojmenović iz Beča. Pobednik festivala dobio je harmoniku marke „Dival”, dar Turističke organizacije Sokobanja koja je i organizator festivala zajedno sa Opštinom Sokobanja.

‒ Osećam se fantastično. Ovom prilikom bih se zahvalio svom učitelju Daliboru Stojiljkoviću iz Vlasotinca koji je najzaslužniji za moj uspeh. Oko šest godina sviram harmoniku i danas sam stigao do željenog cilja. Konkurencija je bila veoma jaka ali sam uspeo da se izborim za titulu najboljeg. Ovo nije prvi put da se takmičim u Sokobanji, imao sam priliku da, u prethodnim godinama, osvojim prva mesta u tri kategorije, stariji pioniri, mlađi juniori i juniori ‒ kaže Boris Milić.

Prve večeri, nastupili su takmičari mlađih kategorija. U konkurenciji mlađih juniora prvo mesto zauzeo je Jovan Pajović iz Čačka, drugo Dejan Savić iz Beča, a treće mesto Željko Jevremović iz Dragoševca.

Među „petlićima” najbolji je bio Jovan Stanojević iz Beča, drugoplasirani David Čolić iz Šapca i trećeplasirani Lazar Čutović iz Gornjeg Milanovca.

U kategoriji pionira prvo mesto je pripalo Milanu Pajiću iz Žabara, drugo mesto Nikoli Simiću iz Paraćina, a treće Milošu Balčinu iz Zemuna i u kategoriji starijih pionira prvo mesto je zauzeo Lazar Stanojević iz Padinske Skele, drugo Đorđe Kristivojević iz Sedlara i treće Andrija Živanović iz Jevremovca.

Nakon nastupa i proglašenja najboljih nastupio je Dejan Petrović i „Big bend”, pobednik Sabora u Guči. Druge večeri nastupili su takmičari u kategorijama, juniori, dueti do 15 godina i seniori. Najbolji junior bio je Nemanja Đaković iz Brčkog u Republici Srpskoj, drugo mesto osvojio je Nikola Stanojević iz Grdelice, a treće Dimitrije Cvetković iz Mladenovca. U kategoriji dueta pobedili su Filip Cvetković iz Leskovca i Andrija Mladenović iz Surdulice.

Nakon ceremonije proglašenja najboljih i podele medalja koncert je održao Miroslav Ilić.

Ove godine učešće na festivalu uzelo je 44 takmičara iz cele Evrope, a stručni žiri je radio u sastavu Miša Mijatović, Siniša Vićentijević i Ivan Najdić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − seven =