Бабашарба нам се осмехнула – Са планинарима „Оштре чукеˮ освојили смо мале ртањске врхове

Друштво

Протеклог викенда, у суботу, одржана је планинарска акција „Мали ртањски врховиˮ, у организацији Планинарског Друштва „Оштра чукаˮ, Месне заједнице Шарбановац и Удружења грађана „Велика Порицаˮ. Окупљање планинара почело је око 8 часова, у центру села, након чега је акција коју су планинари назвали „Бабашарбаˮ и отпочела.

Први део ове стазе води делимично кроз само село, одваја се од главног пута и након само пола сата долази се на место звано Равниште. Одатле се преко ливада, у даљини поглед пружа према Голој планини и врху Греда са надморском висином 1.113 метара. Ти шумски и ливадски путеви воде нас поред кладанца Баре, месту на коме је и предвиђена пауза за доручак. У наставку пута према првој дестинацији посматрали смо бербу кукуруза мештана који у овим крајевима имају своје старе колибе и имања, а већ око 12 часова, благим успоном, нашли смо се на врху званом Мућеа, надморске мисине 974 метара, са кога се простире далек поглед на планине овога краја.

– Ми смо сада на рубу Карпата. Са овога места се јасно виде и Крстатац и Слемен и Књажевачка Тумба и Сесалска Тумба. Поглед се пружа и на Девицу и Озрен. Велики Јастребац се много лепо видео и чак се видео Копаоник. Ова страна, где је Мућеа, нам открива тај Балкански део – каже Младен Антић, председник ПД „Оштра Чукаˮ.

Пут са Мућее води силаском у подножје Јавора, где су мештани села Шарбановац припремили освежење за планинаре, чај, кафу, како би се мало окрепили и наставили даље својим путем. Могли смо мало и да завиримо у ђаконије које су се у казанима припремале као окрепљење након завршетка акције.

Наставак води кроз шумарке. Пролази кроз вртаче, где се конфигурација терена у ходу мења. Овај део је и најзанимљиви јер вас на путу до врха Бабе очекује невероватан и адреналински простор који се зове Стење. Ова висока и визуелно одсечена стена доминира простором. Са ње, далеко у подножју, гледате на насеље Ртањ, а налазите се на самој ивици провалије.

– То је оно што највише одушеви све планинаре. Километрима идете кроз шуму. Кроз трње, кроз глогове и одједанпут изађете на један одсек, са кога се протеже поглед скоро на целу околину. Стење увек остави највећи утисак – каже Младен Антић.

Са Стења се јасно види врх Баба. Са самога врха, пирамидална структура Ртња, а поглед вам се протеже и ка Тупижници, Крстатцу, Тимочкој Крајини, кањону Злотске реке, Столу, Дели Јовану. Овај врх, са својом надморском висином од 1.040 метара, до скоро је био познат само Шарбановцу и Рујишту. Промовисан је у протеклих неколико година од стране Планинарског друштва и представља рубни део Ртња, који се стрмим делом спушта према Тимочкој котлини и чини врсту развођа. Са леве стране је слив Црног Тимока, а са десне слив реке Моравице. А нејасно је и на коју страну вода понире са ових простора.


– То је један веома занимљив део. Управо овај плато где се налазимо, Јавор, ту је нејасно развође. Не зна се који део где понире. Ово је кречњачка површина има велики број вртача по километру квадратном, међу којима се налази велики број пропасти и јама – додаје Младен Антић.

Са планинарима смо освојили врх Бабу. При повратку нас очекује незаобилазни део и голема атракција – јама Велика Порица. Настала је урушавањем таванице, који је отворио овај велики улаз у ову пећину.

– Порица је јединствена по томе што се ту рачвају два пећинска канала. Један југоисточни и један северозападни који је мало дужи. Доле може да се види да су некада постојали каналикоји су сада затрпани, што лишћем, што наносним материјалом. Лепа и занимљива атракција, а видљива је и на гугл мапама – додаје Младен Антић, председник Планинарског друштва „Оштра Чукаˮ.


Након пређена 22 километра, завршена је и ова акција која је окупила око стотинак планинара. Поново смо у подножју Јавора на том излетничком простору Шарбанавца, где су се мештани потрудили и планинарима обезбедили ручак – гулаш и пасуљ. Освојили смо са планинарима Сокобање, Зајечара, Ниша, Бољевца, Подгорца, Београда, Малте „Мале ртањске врховеˮ и ову акцију коју су чланови „Оштре чукеˮ назвали, веома креативно, „Бабашарба 2022. годинеˮ.

Видео прилог ове акције, са приказима околине и природе овога краја, можете погледати у наставку…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 − one =