Pčele

Apel za zaštitu pčela

Poljoprivreda

Savremena proizvodnja hrane zahteva upotrebu pesticida. Međutim, upotreba pesticida u vreme cvetanja biljaka nanosi velike štete pčelinjim zajednicama koje pored niza koristi, imaju nezamenljivu ulogu u oprašivanju i povećanju prinosa, pre svega, voćnih vrsta. U uslovima kvalitetnog oprašivanja prinos jabuke i kruške povećava se i do 12 puta, maline i kupine 10-12 puta, a prinos koštičavog voća i do 30%.

Da bi se izbeglo trovanje pčela potrebno je da se korisnici pesticida pridržavaju sledećeg:

-Ne koristiti pesticide u fazi cvetanja kojima u uputstvu za upotrebu stoji navedeno da su otrovni za pčele, pri čemu treba voditi računa da nisu samo insekticidi otrovni za pčele već to mogu biti i neki fungicidi i herbicidi.

-Ne koristiti insekticide u fazi cvetanja voćaka, a primenu fungicida izbegavati u fazi intezivnog leta pčela, tretiranja vršiti u jutarnjim ili večernjim časovima. Koristiti fungicide koji su praktično neotrovni za pčele.

-Obratiti pažnju, u fazi precvetavanja voćnih vrsta, kada se koriste insekticidi za tretiranje, na prisustvo u voćnjaku cvetalih korovskih biljaka, koje posećuju pčele. Korovske biljke je potrebno suzbiti hemijskim ili mehaničkim putem pre primene insekticida.

-Najmanje dva dana pre tretiranja, proizvođači koji vrše prskanje dužni su da o tome obaveste okolne pčelare. Ugroženi su svi pčelinjaci koji se nalaze na manje od 5 km od tretirane površine.

Živorad Jovanović dipl.ing.
Stručni saradnik za zaštitu bilja

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + 16 =