Pčele

Апел за заштиту пчела

Пољопривреда

Савремена производња хране захтева употребу пестицида. Међутим, употреба пестицида у време цветања биљака наноси велике штете пчелињим заједницама које поред низа користи, имају незаменљиву улогу у опрашивању и повећању приноса, пре свега, воћних врста. У условима квалитетног опрашивања принос јабуке и крушке повећава се и до 12 пута, малине и купине 10-12 пута, а принос коштичавог воћа и до 30%.

Да би се избегло тровање пчела потребно је да се корисници пестицида придржавају следећег:

-Не користити пестициде у фази цветања којима у упутству за употребу стоји наведено да су отровни за пчеле, при чему треба водити рачуна да нису само инсектициди отровни за пчеле већ то могу бити и неки фунгициди и хербициди.

-Не користити инсектициде у фази цветања воћака, а примену фунгицида избегавати у фази интезивног лета пчела, третирања вршити у јутарњим или вечерњим часовима. Користити фунгициде који су практично неотровни за пчеле.

-Обратити пажњу, у фази прецветавања воћних врста, када се користе инсектициди за третирање, на присуство у воћњаку цветалих коровских биљака, које посећују пчеле. Коровске биљке је потребно сузбити хемијским или механичким путем пре примене инсектицида.

-Најмање два дана пре третирања, произвођачи који врше прскање дужни су да о томе обавесте околне пчеларе. Угрожени су сви пчелињаци који се налазе на мање од 5 км од третиране површине.

Живорад Јовановић дипл.инг.
Стручни сарадник за заштиту биља

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − three =