Abrovi 1

„Abrovi od planinu Rtanj”

Kultura

Promocija zbirke pesama i pripovedaka „Abrovi od planinu Rtanj”, autorke Slađane Milijić, u prisustvu velikog broja ljubitelja pisane reči, održana je juče u prostorijama biblioteke „Stevan Sremac”. Knjiga je pisana na Prizrensko-timočkom dijalektu i govori o dva seoska naselja smeštena na dve suprotne strane Rtnja, selu Vrmdža u opštini Sokobanja i selu Krivi Vir, opština Boljevac. Reč aber je turskog porekla i znači vest, a kod nas je reč dobila konotaciju abar. Knjiga je specifična sama po sebi jer je pisana na starom dijalektu i govoru sela podno planine Rtanj, ali je pored toga zanimljiv i razlog njenog nastanka.

Abrovi 3 ‒ Moja majka je rođena u selu Vrmdža, a udala se u Krivom Viru gde sam i ja rođena da bih se ja kasnije udala u selu odakle potiče moja majka. Dakle, ja sam celog života na relaciji Vrmdža-Krivi Vir, tako da volim da kažem da stalno nosim abrove iz jednog u drugi kraj ‒ kaže autorka Slađana Milijić.

O knjizi je govorio Slaviša Jevtić profesor književnosti u penziji, novinar i pesnik. Program je vodio učitelj Goran Petrović, koji je na dijalektu ovog kraja kazivao pripovetku „Pečalba”. Stihove iz knjige su kazivali Kristina Milijić i Miloš Manojlović. A pesme ovog kraja pevala je Brankica Milanović uz pratnju Zorana Ristića na fruli.

Slađana Milijić je rođena 25. septembra 1962. god u Krivom Viru. Piše još od školskih dana, a od 1975. godine aktivno učestvuje na književnim konkursima i nosilac je više nagrada i priznanja. Do sada je objavila zbirke pesama „Pobede i porazi”, „U naručju zavičaja”, „Pred snohvatnim ogledalom”, kao i zbirku pripovedaka „Dok Timok priča”. Pesme su joj objavljivane u mnogim zbornicima i zbirkama knjiga. Član je Udruženja književnika Srbije. Predsednik je Književnog kluba „Sokolovo pero”. Živi i stvara u Sokobanji.

Abrovi

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − 9 =