Сутра почиње манифестација „Нушићеви хајдуци”

Култура

Отварање изложбе под називом „Многоструки стваралац Бранислав Нушић”, сутра са почетком у 18 часова у галерији Легату, означиће почетак манифестације „Нушићеви хајдуци”. Ова манифестација, која окупља све школе са именом Бранислав Нушић, одржава се први пут и трајаће до недеље 14. октобра.

Идеја да се она организује потекла је из Бања Луке поводом обележавања 120 година постојања тамошње Основне школе „Бранислав Нушић”. Један од идејних твораца манифестације је Небојша Нушић, управитељ „Нушић” фондације из Београда. Поред Туристичке организације Сокобања, домаћини манифестације биће и СШ „Бранислав Нушић” и Народна библиотека „Стеван Сремац”. Главни циљ манифестације је да Сокобања угости младе људе жељне да стекну нова знања о Браниславу Нушићу, кроз драмске форме.

Окосница саме манифестације је њен такмичарски део, који ће бити одржан у суботу 13. октобра са почетком у 13 часова у конгресној сали хотела „Моравица”, када ће свих шест основних школа, које носе име нашег познатог комедиографа, одиграти представе, које су припремили. Стручни жири биће састављен од представника свих организатора. За све заинтересоване грађане и госте, који желе да погледају представе, улаз ће бити слободан.

Ученици Средње школе „Бранислав Нушић” из Сокобање приказаће своју представу „Госпођа министарка” у ревијалном делу, имајући у виду да су домаћини и једина средња школа, која носи то име. Након завршетка представе, биће одржан камерни музички концерт и додела награда најуспешнијим школама.

Уколико временске прилике дозволе, у суботу ће бити одржан и „Хајдучки крос” у оквиру кога ће учесници обићи одређена места, која су у вези са боравком Нушића у Сокобањи. То ће истовремено бити такмичење у оријентацији, али и у знању о животу и раду Бранислава Нушића и у умешности израде аутопортрета-фотографије путем мобилног телефона.

Према речима Љубинка Миленковића, директора Туристичке организације, сасвим је логично да се једна оваква манифестација одржава управо у Сокобањи, за коју је Бранислав Нушић био изузетно везан и којој је подарио чувену крилатицу „Сокобања, Сокоград – дођеш матор, одеш млад”, по којој је ово туристичко место и дан данас познато и ван граница наше земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 8 =