Васкршња литургија: Свештеници у црквама, верници се моле у дому свом

Друштво

Васкршње богослужење данас је одржано и у црквама на подручју општине Сокобања без присуства верника. Очито да су се овдашњи верници одазвали позиву патријарха Српске православне цркве Иринеја, који је позвао вернике да Васкрс прославе у својим домовима и са својим породицама уз поруку да „ако дом наш није домаћа Црква, онда ни Црква није дом Божији”.

Наш фото-репортер Кристијан Ђорђевић је у Цркви Светог Преобржења Господњег овековечио тренутак служења литургије сокобањског свештенства без присуства верника. Службу су обављали протојереј Вања Ковачевић, парох први сокобањски, јереји Ивица Станковић, парох други сокобањски и Немања Тобић, парох трећи сокобањски, као и ђакон Саша Средојевић, парохијски ђакон при храму.

 DSC2935
 DSC2912
 DSC2881
 DSC2869
 DSC2939
Aperture: 4.8
Camera: NIKON D7000
Iso: 560
Orientation: 1

Осим празних цркава, време вируса короне, спречило је и љубитеље природе који су ранијих година ускршње празнике користили да прошетају овдашњим излетиштима, оазама здравља и окрепљења. Сада је најважније да невидљиву „сотону” корону испратимо са што мање штете по нас и да још много Васкрса дочеком у вери и здрављу. А за овај Васкрс можда треба осим његове прославе у кућном амбијенту да размислимо и о овим речима српског патријарха.

„Бог је свуда и на сваком месту и свуда се можемо Богу молити, а пошто је сада потреба да се уздржимо од окупљања, можда је ово и прилика да саберемо нашу породицу јер ништа није у таквој мери угрожено као породица”, казао је недавно Иринеј у интервјуу за ТВ Храм.

Нинослав Миљковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =